ERDON Helyi hírek

2018.03.14. 09:07

Szimfonikus koncert március 15-én

Március 15-én, csütörtök este 19 órától a nagyváradi filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében ünnepi szimfonikus hangverseny lesz. Erkel-, Dvořák- és Strauss-művek fognak felhangzani.

Március 15-én, csütörtök este 19 órától a nagyváradi filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében ünnepi szimfonikus hangverseny lesz. Erkel-, Dvořák- és Strauss-művek fognak felhangzani.

A március 15-i hangversenyen három nagy szépségű művet ajánlanak a hallgatók figyelmébe. Az elsőként elhangzó mű Erkel Ferenc (1810–1893) Hunyadi László nyitánya. Ezt követően Antonin Dvořák (1841–1904) h-moll gordonkaversenye, op. 104 fog felcsendülni. Dvořák két gordonkaversenyt írt: az elsőt 1865-ben, a világhíressé vált másodikat harminc évvel később. Ez az utolsó műve, amelyet Amerikában írt, ihletője az emlékezés és a honvágy volt. Az 1896-os londoni bemutatón a zeneszerző maga vezényelte a koncertet. A hangverseny zárásaként Richard Strauss (1864–1949) Rózsalovag szvitjét hallhatja a nagyérdemű. A Rózsalovag című opera 1909–1910 között keletkezett, Hugo von Hofmannstahl szövegkönyve alapján és drezdai bemutatóját 1911. január 26-án maga Richard Strauss vezényelte. Az opera népszerűsége arra késztette Straussot, hogy több részletből koncertváltozatot komponáljon, míg végül 1944-ben megalkotta a szvitet is. Strauss jellegzetesen csillogó hangszerelése itt is több mint egyszerű zeneszerzői stílusjegy, a megkapó pompájú bécsies keringő egy letűnt korszak (a 19. század) múló csillogásának nosztalgikus felidézése.

Ünnepelt művészek

A zenekart Jankó Zsolt karmester vezényli, a meghívott szólista pedig Fenyő László gordonkaművész (Németország) lesz. Fenyő László a közönség és a szakmai kritika által egyaránt ünnepelt előadóművész, játékának kifogástalan technikáján és gazdag kifejezőerején túl egészen egyedülálló módon képes alázattal szolgálni mindenkor a zeneszerző szándékait és lebilincselni a hallgatóságot. Az utóbbi években olyan jelentős hangversenytermekben lépett fel, mint az amszterdami Concertgebouw, a londoni Wigmore Hall, a müncheni Gasteig-Philharmonie, továbbá olyan neves zenekarokkal is koncertezett, mint a Koreai Nemzeti Szimfonikusok, a Frankfurti Rádió Szimfonikusai, Beethoven Orchester Bonn, vagy a Philharmonia Hungarica. Magyarországon a legkeresettebb szólisták közé tartozik, fellépéseit a Magyar Rádió rendszeresen közvetíti, szólóestjei és kamarakoncertjei mellett szinte valamennyi magyar zenekarral és karmesterrel hangversenyezett már. Elismerésül 2005-ben a magyarországi Kulturális Minisztérium Liszt-díjjal tüntette ki, 2008-ban pedig Junior Prima-díjat kapott. Jelenleg a németországi Musikhochschule Karlsruhe tanára. Fenyő László néhány éve visszatérő vendége a nagyváradi, aradi és temesvári koncertéletnek is. Hangversenyein egy 1695-ben készült Matteo Goffriller mesterhangszeren játszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!