ERDON Helyi hírek

2015.06.17. 16:24

Szimfonikus koncert a filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő hangversenyére június 18-án, csütörtökön este 19 órától kerül sor, amelyen P. I. Csajkovszkij és Fr. Schubert művek csendülnek fel.

A Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő hangversenyére június 18-án, csütörtökön este 19 órától kerül sor, amelyen P. I. Csajkovszkij és Fr. Schubert művek csendülnek fel.

A június 18-án megrendezésre kerülő hangversenyen három nagy szépségű remekművet tűznek műsorra. Elsőként Pjotr Iljics Csajkovszkij Szláv indulóját hallhatja a nagyérdemű, ezt követően pedig az orosz romantika illusztris képviselőjének tulajdonképpeni egyetlen gordonkaversenye, a Változatok egy rokokó-témára, op. 33 fog felcsendülni, a ritkábban játszott eredeti verzióban. A mű szólistája egy nagyváradi származású fiatal gordonkaművész, Petrus-Bölöni Áron, aki hét esztendősen kezdte csellótanulmányait a Nagyváradi Zenelíceumban, majd Budapesten folytatta iskoláit a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Bartók Béla Konzervatóriumban. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát, de emellett számos mesterkurzuson is csiszolta tudását. Zeneakadémiai tanulmányai során több országba kapott koncertmeghívást, ahol a szakma jeles művészeivel nyílt alkalma együtt zenélni. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytat mesteri tanulmányokat.

Meghívott karmester

A koncert második felében Franz Schubert IV., c-moll szimfóniája, D. 417 szólal meg. A tragikusan rövid életű zeneszerző mindössze 19 éves volt, amikor IV. szimfóniáját megírta. A „Tragikus” alcímet ő maga adta művének. Meghívott karmester Alexandru Ganea, aki 1996-ban diplomázott és mesterizett a bukaresti Zeneakadémián, 2001-ben a bukaresti Nemzeti Zeneegyetemen végzett. Románia és Moldova Köztársaság számos neves zenekarát vezényelte már. 2008 és 2012 között a pitești filharmónia állandó karmestere volt, ahol most jelenleg meghívott karmesterként dolgozik. Alexandru Ganea jelenleg a bukaresti Nemzeti Zeneegyetem Zenekarának a karmestere és az intézmény adjunktusa is egyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!