ERDON Helyi hírek

2012.11.14. 12:04

Szimfonikus hangverseny a filharmóniában

November 15-én, 19 órától tartják meg a Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő koncertjét. Strauss és Schubert művek is felcsendülnek.

November 15-én, 19 órától tartják meg a Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő koncertjét. Strauss és Schubert művek is felcsendülnek.

A csütörtöki koncert műsorán: M. Jora – L. Dumitriu – Poze şi pozne, II. kötet, op. 41; R. Strauss – 1. kürtverseny, op. 11; Fr. Schubert – IV., c-moll „Tragikus” szimfónia, D. 417. Vezényel Leonard Dumitriu, közreműködik Petrea Gîscă  kürtművész. A koncert nyitódarabja egy jelentős 20. századi román zeneszerző alkotása, Mihail Jora (1891–1971) Poze şi pozne (szabad fordításban: Képek és képtelenségek/csínyek) című munkájának II. füzete. A zongoraciklus hangszerelője nem más, mint a koncert meghívott karmestere, Leonard Dumitriu.

A koncertező szólista, Petrea Gîscă kürtművész, az eltelt három évad során immár másodszor lép fel a Nagyváradi Filharmónia színpadán. A nemzetközi hírű hangszeres előadó 1985 óta szólókürtöse a Jászvásári Filharmonikusoknak. Ezúttal Richard Strauss (1864–1949) 1. kürtversenyének szólóját játssza. A 18 esztendős Richard Strauss apja hatására és persze neki dedikálva komponálta első kürtversenyét. A rövid életű Franz Schubert (1797–1828) mindössze 19 éves volt, amikor IV. szimfóniáját megírta. A „Tragikus” alcímet ő maga adta művének. Bár Schubertnek előszeretettel játsszák érett kori szimfóniáit, ez a varázslatos harmóniájú, a nagy klasszikusok (Mozart és Beethoven) tiszteletének jegyében született alkotás semmivel sem képvisel csekélyebb értéket az utolsó nagy bécsi klasszikus és első nagy romantikus szerző-zseni későbbi munkáinál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!