ERDON Helyi hírek

2012.11.08. 08:16

Szimfonikus hangverseny a filharmóniában

A francia és német zeneirodalomból válogatott művek csendülnek fel november 8-án, csütörtökön 19 órától az Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő szimfonikus hangversenyén.

A francia és német zeneirodalomból válogatott művek csendülnek fel november 8-án, csütörtökön 19 órától az Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő szimfonikus hangversenyén.

Az est során elhangzik: H. Berlioz: Benvenuto Cellini – nyitány; Cl. Debussy: Fantázia zongorára és zenekarra- a zeneszerző születésének 150. évfordulójára és J. Brahms: I., c-moll szimfónia, op. 68. Vezényel: Tiberiu Popovici (Franciaország), közreműködik: Michele Innocenti – zongora (Franciaország). A koncert első felében a francia Berlioz és Debussy művei csendülnek fel igazi szakértők előadásában, hiszen úgy a karmester, mint a szólista Franciaországból érkezik.

Tiberiu Popovici karmester, jelenleg Párizsban él, de nagyváradi származású. Az 1980-as évek derekán, a kedvezőtlen itthoni körülmények hatására döntött úgy, hogy Franciaországban telepszik le. Itt bontakozott ki igazán nemzetközi karrierje és sikereit is itt érte el. Az olasz származású Michele Innocenti, szintén Franciaországban élő művész, aki Japántól, Olaszországig és Franciaországig számtalan helyen lép fel, ezzel együtt több konzervatóriumban is tanít (Modena, Bari, Firenze, Nizza).

Koncert

A koncert nyitánya egy nagy romantikus francia zeneszerző, Hector Berlioz (1803–1869) mestermunkája, az 1838-ban befejezett Benvenuto Cellini című operájának nagyszabású nyitánya. Debussy rendkívül érzékeny zongoratechnikájáról ismert, továbbá modern, impresszionista zenekari hangszerelési tudományáról és érzékeny színeiről. Ugyanakkor egész életében tartózkodott bizonyos klasszikus-romantikus tipológiáktól, így például csak egyetlen egy versenyművet komponált kedvelt hangszerére, a zongorára, ez az 1890-ben befejezett Fantázia zongorára és zenekarra. Ő maga soha nem volt megelégedve a művel, így azt csak halálát követően mutatták be. A Fantáziát hallgatva első hallásra meglepő az alkotó elégedetlensége, hiszen a műben bőségesen visszaköszön mindaz az érzékeny zenekari hangszínkavalkád és briliánsan kifinomult zongoratechnika, ami a nagy francia mestert jellemzi. A koncert második felében a német romantika egyik népszerű alkotása csendül fel, Johannes Brahms (1833–1897) 1876-ban, hosszas előkészületek után befejezett I., c-moll szimfóniája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!