ERDON Helyi hírek

2012.09.26. 15:42

Szimfonikus hangverseny a Filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia idei évadának második hangversenyére kerül sor szeptember 27-én, csütörtökön 19 órától.

A Nagyváradi Állami Filharmónia idei évadának második hangversenyére kerül sor szeptember 27-én, csütörtökön 19 órától.

Az évad második hangversenyén az érett bécsi klasszicizmus és a korai német romantika repertorájából válogatott műveket hallgathatnak meg a jelenlevők. Műsoron: L. v. Beethoven – III. Leonóra-nyitány; 3., c-moll zongoraverseny, op. 37; F. Mendelssohn-Bartholdy – III., a-moll „Skót” szimfónia, op. 56. Vezényel: Octav Calleya (Spanyolország), közreműködik Horia Mihail – zongora. Ludwig van Beethoven (1770–1827) Leonóra-nyitányai közül a „harmadik” (1806) hangzik fel a koncert elején, majd a koncert a zeneszerző 3., c-moll zongoraversenyével (1800) folytatódik, mely egyike Beethoven leggyakrabban előadott versenyűveinek. A művet ezúttal Horia Mihail román zongoraművész tolmácsolásában hallhatjuk, akinek neve szervesen beépült az utóbbi években a hazai zenei köztudatba, számos különleges-, országos szintű, olykor maratoninak mondható projektjének köszönhetően is, melyek által fáradhatatlanul népszerűsíti a valódi zenei értékeket, az ország olyan szegleteiben is, ahova csak ritkán jut el az elő zene varázsa a közönséghez.

Koncert

A koncert második felében a korai romantika egyik legkedveltebb remekműve, Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847) III., a-moll „Skót” szimfóniája (1842) lesz hallható. A művet a zordon varázslatú skót táj és a vidék történelmi fénye ihlette, melybe a húszesztendős német zeneszerző 1929-es utazása során első látásra beleszeretett. Az est karmestere az az Octav Calleya, aki hosszú idő után Spanyolországból látogat vissza Nagyváradra vezényelni. Octav Calleya a román karmesteri szakma és karmesteriskola egyik illusztris képviselője, akinek nemcsak itthon ismeri minden zenekar munkásságát, de aki a legnagyobb művészekkel koncertezve tulajdonképpen már az egész világot körbejárta, New York-tól Berlinig és Párizsig, Riótól Dél Afrikán át, Új Zélandig és a Távol-Keletig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!