ERDON Helyi hírek

2012.06.20. 12:17

Szimfonikus hangverseny a filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia idei évadának utolsó előtti koncertjére kerül sor június 21-én az Enescu-Bartók hangversenyteremben.

A Nagyváradi Állami Filharmónia idei évadának utolsó előtti koncertjére kerül sor június 21-én az Enescu-Bartók hangversenyteremben.

A koncerten felcsendül az orosz zeneirodalom két népszerű alkotása, e mellett Sabin Pautza kortárs zeneszerző és karmester Játékok IV. – Hegedűversenyének nagyváradi bemutatójára is sor kerül. Sabin Pautza több éve visszatérő meghívottja a filharmóniának és ezúttal is karmesteri és zeneszerzői kettős minőségben lép színpadra. A karmester 1965-ben végezte el a Bukaresti Ciprian Porumbescu Zenekonzervatóriumot, majd a Sziénai Accademia Chigiana-n zeneszerzői és karmesteri szakon folytatta tanulmányait. 1984-től Amerikában él, és a New Jersey legrégebbi zenekarának, a Plainfield Symphonynak a karmestere. Gyakran koncertezik Európában, Amerikában és Ausztráliában.

Koncert

Florin Croitoru hegedűművész, a Bukaresti Zeneművészeti Egyetem tanára, Románia egyik legnagyobb hegedűművésze. A Bécsi Filharmóniában debütált 1994-ben. Tizenegy díjat nyert különböző hegedűversenyeken, amelyek közül kiemelkedik a bécsi Fritz Kreisler nemzetközi hegedűverseny, amelyen 23 évesen első lett. Ezzel Romániában az első és eddig egyetlen művész, aki megkapta ezt a rangos díjat. Florin Croitoru négy kontinens több tucat országában koncertezett már. A szerdai sajtótájékoztatón Sabin Pautza újságírói kérdésre elmondta, hogy a legfontosabb, amit a fiataloknak tanácsolni tud az, hogy ismerjék meg önmagukat, tudják honnan jönnek és hova tartanak. „A fiatalok jobbak kell legyenek nálunk, különben nem tanítottuk őket jól és eléggé”-tette hozzá. A csütörtöki koncert műsora: M. I. Glinka – Ruszlán és Ludmilla – nyitány; S. Pautza – Játékok IV – Hegedűverseny (bemutató); Sz. Rahmanyinov: Szimfonikus táncok, op. 45.

Évadzáró Operagála

Június 28-án 19 órától kerül sor a filharmónia idei évadának évadzáró Operagálájára. Vezényel Victor Dumănescu, közreműködik Carmen Gurban – szoprán, Antonia Mînecan-Parghel – mezoszoprán, Tony Bardon – tenor. Műsoron népszerű operanyitányok, áriák, duettek és operettrészletek Donizetti, Verdi, Gounod, Bizet, Suppé, Lehár, Kálmán műveiből.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!