ERDON Helyi hírek

2012.04.04. 15:08

Szimfonikus hangverseny a filharmóniában

Beethoven, Schubert és Gluck műveket hallgathatnak meg, azok akik ellátogatnak április 5-én a Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő szimfonikus hangversenyére.

Beethoven, Schubert és Gluck műveket hallgathatnak meg, azok akik ellátogatnak április 5-én a Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő szimfonikus hangversenyére.

 

A csütörtök esti koncert három műsorszáma egytől egyig a zenei klasszicizmus európai fővárosához, Bécshez köthető. A koncerten Ilarion Ionescu-Galaţi kiváló karmester vezényel, közreműködik Demény Balázs fiatal zongoraművész. Az 1774-ben keletkezett Iphigénia Auliszban, Christoph Willibald Gluck operareformjainak első gyümölcse, s bár ezek a reformok először Párizsban keltettek feltűnést, Gluck mégis Bécsben teljesítette ki őket, a császári- és királyi udvar zeneszerzőjeként. A 4., G-dúr zongoraverseny, op. 85, Ludwig van Beethoven talán egyik legszemélyesebb alkotása. Franz Schubert VI., C-dúr szimfóniája az 1818-ban írott szerzemény tíz évvel későbbi nyilvános bemutatóját már nem érhette meg a tragikusan fiatalon elhunyt zeneszerző. Ilarion Ionescu-Galaţi az egyik legkiválóbb román karmester, akit az országos szaksajtó úgy jellemzett, mint a zenekar-ember, piktor-dirigens vagy a karmesteri pálca hercege. Eddigi több mint ötven éves pályafutása alkalmával három kontinens számtalan országában, megszámlálhatatlan zenekarral és szólistával dolgozhatott.

A zene jövője

Ahogy a sajtótájékoztatón elmondta, már hat éves kora óta karmester szeretett volna lenni. Már tanulmányai kezdete óta a karmesteri szakma legjelesebb mestereinél fejleszthette tudását. Ilarion Ionescu-Galaţi elmondta, hogy „sajnos egész Európában esett a kultúra szintje. A kínaiaknál és a japánoknál a zene az első helyen áll az értékrendszerükben. Elszomorít, hogy nálunk Romániában a zene és a kultúra sokadik helyen van, ha egyáltalán jut hely.” Demény Balázs fiatal zongoraművész már negyedik évad óta visszatérő koncertező szólistája a filharmónia hangversenyeinek, e mellett önálló zongoraesteket is tartott. Kolozsvárott született, Budapesten folytatta konzervatóriumi és zeneakadémiai tanulmányait, jelenleg pedig a Berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskola ösztöndíjasa. Számos nemzetközi verseny díjazottja, Brüsszelben, Párizsban, Budapesten, Bukarestben, valamint Magyarország és Erdély számos városában lépett már fel. A fiatal zongoraművész a zene jövőjére optimistán tekint. Mint elmondta, „Berlin segített abban, hogy pozitívan tekintsek a komolyzene jövőjére, hiszen számtalan tehetséges fiatallal találkoztam ott.”A koncert műsora: Ch. W. Gluck: Iphigénia Auliszban – nyitány; L. v. Beethoven: 4., G-dúr zongoraverseny, op. 58; Fr. Schubert: VI., C-dúr szimfónia, D.589.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!