ERDON Helyi hírek

2016.03.31. 09:22

Szimfonikus hangverseny a filharmóniában

A VI. Tavaszi Fesztivál keretében a Nagyváradi Állami Filharmónia következő koncertjére március 31-én, csütörtökön 19 órától kerül sor, amelyen J. Brahms, C. Saint-Saëns és J. Suk művek csendülnek fel.

A VI. Tavaszi Fesztivál keretében a Nagyváradi Állami Filharmónia következő koncertjére március 31-én, csütörtökön 19 órától kerül sor, amelyen J. Brahms, C. Saint-Saëns és J. Suk művek csendülnek fel.

A március 31-i hangversenyre három nagy szépségű remekművet tűzött műsorra a Nagyváradi Állami Filharmónia. Elsőként Johannes Brahms Akadémiai nyitányát, op. 80 hallhatja a nagyérdemű. 1879. március 11-én a boroszlói egyetem bölcsészkara díszdoktorrá avatta Johannes Brahmsot. A megtiszteltetést a zeneszerző 1880 augusztusában írt zenekari művével hálálta meg, amelynek az Akadémiai nyitány (op. 80) címet adta. Ezt követően Camille Saint-Saëns 3., h-moll hegedűversenye, op. 61 fog felcsendülni. A koncertáló műfajt egyebek mellett három hegedűversennyel is gazdagította. Ezek közül mára az 1880-ban készült 3. hegedűverseny maradt a legnépszerűbb, melynek szépsége és eleganciája ma is frissen hat a hallgatóra. A koncert Josef Suk Raduz és Mahulena című szvitjével zárul. Julius Zeyer azonos című drámájára írt szvit bemutatójára 1898. június 6-án került sor Adolf Čech vezénylése alatt.

Meghívott szólisták

Meghívott szólista, Haruna Hosokawa, tanulmányait mindössze három éves korában kezdte el. Hat éves korában családjával az USA-ba költöztek. Figyelemre méltó, hogy csupán tíz éves volt, amikor első teljes estét betöltő koncertet adott. Miután családjával visszatértek Japánba csatlakozott a SOAI Ifjúsági Zenekarhoz. Az Oszaka Nemzetközi Zene Verseny és a Junior Klasszikus Zene Verseny díjazottjaként Kínában számos koncertet és szólóestet adott. Meghívott karmester, Ondřej Vrabec (szül. 1979) korunk egyik legtapasztaltabb cseh művésze. A karmesterkedés mellett kürtművészként, kamara- és zenekari tagként intenzíven koncertezik. Karmesterként rendszeresen koncertezik neves cseh zenekarokkal. A Cseh Filharmonikus Zenekarának asszisztens karmestere volt. Együttműködött külországi neves zenekarokkal is és több nemzetközi fesztivál résztvevője volt. A világ egyik legnagyobb kortárs zenei eseményének, az Ostrava Days International New Music Festival karmester-csapatának állandó tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!