ERDON Helyi hírek

2014.06.03. 16:14

Szenvedélyes, érzelmes művek

A holokauszt áldozatainak emlékére tartják meg a csütörtök esti hangversenyt a Nagyváradi Állami Filharmóniánál. Az elhangzó művekről a vendégművészek vallottak a keddi sajtótájékoztatón.

A holokauszt áldozatainak emlékére tartják meg a csütörtök esti hangversenyt a Nagyváradi Állami Filharmóniánál. Az elhangzó művekről a vendégművészek vallottak a keddi sajtótájékoztatón.

Tódor Alberttől, a filharmónia igazgatójától megtudtuk, szintén csütörtökön a Tikvah Egyesület által szervezett, holokauszthoz kapcsolódó kiállítást nézhetik meg a jelenlévők a filharmónia előcsarnokában, a hangverseny előtt pedig Koppelmann Félix, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke szól majd az egybegyűltekhez.

Drámai hangzás

Mihai Agafiţa moldvai származású karmester elmondta: egy évvel korábban Kisinyovban is szerveztek egy hangversenyt a holokauszt áldozatainak, valamint a múlt század eleji pogromok áldozatainak emlékére. Nem véletlen, hogy ezúttal Csajkovszkij VI. (Pathétique) szimfóniáját tűzték műsorra, mivel a szerzemény drámai hangvétele különösen illő az alkalomhoz. A művet kilenc nappal a zeneszerző halála előtt mutatták be, aki a monda szerint miközben szerezte, tudta, hogy meg fog halni, s tulajdonképpen rekviemként írta meg. Ezt támasztja alá az is, hogy a negyedik rész nem adagio, hanem allegro ütemben hangzik el, tele tragikummal és szenvedéssel.

Az elhangzó Rahmanyinov mű (Vocalise, op.34) szintén egy szomorú, különlegesen dallamos szerzemény, mely annyira szép, hogy több hangszerre is feldolgozták. A holnap esti koncerten viszont az eredeti változat hangzik el.

Dallamos

A szintén moldvai Sergiu Şveţ tubán fog közreműködni, a kolozsvári Florin Avram pedig hegedűn. Sergiu Şveţ elmondta: M. Bronner zeneszerző Hét jiddis dal hegedűre című műve, mely szintén el fog hangzani a koncerten, azért is különleges, mert hegedűre és dobra szerezték, e két hangszer között a különbség pedig „ég és föld”. Egy nagyon dallamos mű ez is, mely hol vidám, hol szomorú és egy falusi zsidó közösség életéről szól. „Meg vagyok győződve arról, hogy a közönségnek tetszeni fog” - mondta a művész, aki a későbbiekben arról is szólt, hogy mindig örömmel jön Nagyváradra.

Florin Avram hegedűművész elmondta: nagy megtiszteltetés számára két moldvai kollégájával együttműködni, ráadásul a mű, melyben közreműködik – a Hét jiddis dal hegedűre - rendkívül kifejező és érzelmekben gazdag, hatásos kontrasztokkal.

Csütörtöktől egy hétre „családi” hangverseny lesz, mondta el Tódor Albert igazgató, Romeo Rîmbu karmester és Remus Rîmbu hegedűművész lép fel, Saint-Saens és Rahmanyinov műveket adnak majd elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!