ERDON Helyi hírek

2012.08.12. 16:00

Szent Lőrincet ünnepelték

Vasárnap ünnepelték a biharpüspöki hívek a Szent Lőrinc tiszteletére szentelt templomuk búcsúünnepét. A szentmise 12 órakor kezdődött, a meghívott szónok Ft. Tóth Attila Levente újmisés volt.

Vasárnap ünnepelték a biharpüspöki hívek a Szent Lőrinc tiszteletére szentelt templomuk búcsúünnepét. A szentmise 12 órakor kezdődött, a meghívott szónok Ft. Tóth Attila Levente újmisés volt.

 

Teljes egészében megtelt az ünnepi alkalomra a biharpüspöki római katolikus templom, amikor is Szent Lőrinc diakónus és vértanú emléke előtt áldoztak a hívek. Szent Lőrinc a katolikus egyház leginkább tisztelt szentjeinek egyike. Valószínűnek tartják, hogy II. Szixtusz pápa diakónusa volt. Amikor a pápát 258. augusztus 6-án elfogták, rá bízta az egyház kincseit azzal, hogy ossza szét az egészet a szegények között – egyúttal megjósolta, hogy három nappal utána Lőrinc is mártíromságra jut. Valóban, a pápa után három nappal, 258. augusztus 10-én halt vértanúhalált. Spanyolországban állítólagos hispániai származására hivatkozva mindmáig valóságos nemzeti szentnek tekintik. Tiszteletét erősítette, hogy a művészek nagyon gyakran ábrázolták együtt a két vértanú diakónust: Lőrincet és Vincét. Különösen a szegényekkel és a betegekkel törődött: maga is mosta a szegények lábát, és rendszeresen osztott nekik alamizsnát. A legenda szerint sok beteget gyógyított meg csodálatos módon, és vakok szeme világát is visszaadta.

Isten vezetni fog

– Ez a vasárnap valóban más, mint a többi, hiszen ennek a közösségnek a védőszentjét, Lőrincet ünnepeljük – szólt az egybegyűlt hívekhez a szentmise szónoka, Ft. Tóth Attila Levente, az együtt ünneplés fontosságát hangsúlyozva, amikor is kiléphetünk a mindennapok monotonitásából, és azokra figyelhetünk, akiknek az élete példaként szolgálhat a számunkra is. Napjainkban, amikor uralkodik a káosz, a létbizonytalanság, a „mi lesz holnap?” szorongató kérdése, példaként állhat előttünk Szent Lőrinc, hiszen ő is azon szentek közé tartozik, akik igen sok megpróbáltatáson mentek keresztül, végül pedig vértanúhalált halt Krisztusért. – Melyek azok a lépések, amelyek által mi is azt mondhatjuk, hogy jó élni? – tette fel a kérdést Ft. Tóth Attila Levente, a választ is megadva: ha lehántjuk magunkról a bűnt és a mocskot, megtisztulhatunk, és találkozhatunk Istennel. Ehhez fel kell ismernie mindenkinek, egyenként a saját életében, mit is jelent az, hogy a Jóisten szeret minket. A szeretet a fiatal újmisés meglátása szerint kommunikáció, amely, ha megvalósul Isten és az egyén között, akkor ezen keresztül összetartja a közösségeket, családokat is. – Ha az Istennel való kapcsolat működik, akkor ki vagyunk békülve saját magunkkal, családtagjainkkal és közösségünkkel is (…) Ha merjük Isten gondoskodó kezébe helyezni az életünket, mindennapjainkat, akkor Isten vezetni fog bennünket – hangzottak a megszívlelendő szavak a vasárnapi szentmisén.

Tököli Magdolna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!