ERDON Helyi hírek

2013.07.22. 10:58

Székelykaput avattak Lőrincfalván

Vasárnap (július 21-én) Lőrincfalva bejáratánál felavatták Székelyföld nyárádmenti bejáratát jelképező székelykapuját.

Vasárnap (július 21-én) Lőrincfalva bejáratánál felavatták Székelyföld nyárádmenti bejáratát jelképező székelykapuját.

Az ünnepi rendezvényen részt vett Németh Zsolt, Magyarország külügyi államtitkára, Borbély László, parlamenti képviselő, az RMDSZ politikai alelnöke, Dr. Kelemen Atilla parlamenti képviselő, Borboly Csaba, az RMDSZ Csík területi szervezetének elnöke, Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Zsigmond Barna Pál Magyarország csíkszeredai külképviseletének főkonzulja, Brassai Zsombor az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, valamint Dászkel László a nyárádmenti kistérségi társulás elnöke, Peti András Marosvásárhely alpolgármestere, Takács Olga Koronka polgármestere és Osváth Csaba Ákosfalva polgármestere.

A Berze Katalin és Berze László faragómesterek által készített székelykaput Lőrincfalva Nyárádtő felőli bejáratánál állították fel. Iszlai Tibor, Dózsa György község polgármestere köszöntötte az ünneplőket, majd átadta a szót Németh Zsolt államtitkárnak.

„Itt kezdődik Székelyföld, amely egységes és oszthatatlan régió. Lehet, hogy egyelőre még az új közigazgatási koncepció ezt nem irányozza elő, de ettől még Székelyföld egységes, egy és oszthatatlan. El fog jönni az az idő, amikor ez, a közigazgatási határok meghúzásánál is elismerést fog nyerni” – jelentette ki Németh Zsolt, Magyarország külügyi államtitkára.

Borbély László kiemelte azzal, hogy az avatóünnepségen jelen vannak Hargita és Kovászna megye tanácselnökei, azt jelzi, hogy a székely magyarok együvé tartoznak. A képviselő hangsúlyozta az európai polgári kezdeményezés jelentőségét rámutatva arra, hogy az Európai Uniónak foglalkoznia kell az őshonos kisebbségek jogaival.

Dr. Kelemen Atilla térségi parlamenti képviselő szerint ezer éve zajlik egy furcsa harc a kapuállítók és kapurombolók között. A székelyek meg tudták védeni ezer éven át kapuikat, minden bizonnyal ezután is meg tudják őrizni, majd hozzátette jó, hogy Lőrincfalván is állítottak egy ilyen emléket.

„Ez a kapu a reménynek a jelképe, annak a reménynek, amely mindannyiunk fejében ott kell legyen, ahhoz hogy tudjunk megmaradni, gyarapodni. Ennek a kapunak az állítása szimbólum értékű egész Székelyföld számára Hargita megyében könnyű lenne bárhol kaput állítani, de Maros megyében nem annyira. Ez a kapu azt jelzi, hogy jó itt lenni, jó itt gyarapodni. Abban bízom, hogy Hargita, Kovászna és Maros megye összefogásából olyan erő és olyan lehetőségek teremtődnek, hogy megmaradni itt érdemes lesz” – mondta Borboly Csaba, Csík területi RMDSZ elnöke.

Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke székelyzászlót ajándékozott a helyi önkormányzatnak. Beszédében kiemelte, hogy az Európai Unió tizenegy tagállamában működik az autonómia valamilyen formája, így a székelyföldi magyarok nem kérnek mást csak egy kis tiszteletet, illetve azt, ami mást is megilletett.

Az avatóünnepségen még felszólalt Dászkel László a Nyárádmenti Leader Egyesület nevében, majd ezt követően Simon Béla református lelkész áldásával és a szalagvágással zárult az esemény. Az ünnepséget követően a helyi kultúrotthonban a helyi önkormányzat nevében Iszlai Tibor polgármester emlékplakettekkel tüntette ki mindazokat, akik hozzájárultak a kapu állításához.

RMDSZ, Maros megyei szervezet

Sajtóiroda

Marosvásárhely, 2013 július 22.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!