ERDON Helyi hírek

2011.07.28. 14:13

Székelyhídon találkoztak a nőszövetségek

Bihar megye - Az elmúlt hét végén, szombaton tartották meg Székelyhídon a Királyhágómelléi Református Nőszövetség XII. Konferenciáját. A megnyitó ünnepség után előadásokra került sor.

Bihar megye - Az elmúlt hét végén, szombaton tartották meg Székelyhídon a Királyhágómelléi Református Nőszövetség XII. Konferenciáját. A megnyitó ünnepség után előadásokra került sor.

Mint arról beszámoltunk, a székelyhídi sportcsrnokban mintegy 1200 résztvevő gyűlt össze a Királyhágómelléki Reformáttus Egyházkerület egyházmegyéiből Máramarostól Temesvárig, de érkeztek vendégek Magyarországról és Kárpátaljáról is. Csűry István püspök igehirdetése, majd a nőszövetségi vezetők köszöntője után került sor az előadásokra. Elsőként a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Újszövetségi Tanszékének tanszékvezető tanára, Peres Imre tartott előadást A nők szolgálata az apostoli korban címmel. Utána Gaál Botondné Czeglédi Mária a Tiszántúli Egyházkerület Nőszövetségének elnöke Hit, hűség, növekedés címmel a református nők küldetésének témájában értekezett.

Zászlók avatása

Némethi Zsuzsa, Nagy Orbán és Nagy Anikó szatmári színművészek Zsindelyné Tüdős Klára (1895–1980, divattervező, író, az Országos Református Nőszövetség egykori elnöke) írásaiból adtak elő ezek után. Az ebédszünet idejére a sportcsarnok mellett felállított hatalmas sátorban terítettek asztalt, a töltött káposzta és a kalács több gyülekezet asszonyainak összefogását, és kezemunkáját dícsérte. Ebéd után a Tálentum zenekar előadása következett, majd nőszövetségek vezetői számoltak be tevékenységükről, eredményeikről, terveikről, gondjaikról. Három nőszövetség zászlajának avatására is sor került: a biharpüspökiek, az érbogyoszlóiak és a szaniszlóiak (Szatmár megye) zászlóit Bogya Kis Mária lelkész, az egyházkerület nőszövetségi elnök áldotta meg.

Feldíszített sportcsarnok

Az eseményen jelen volt Magyarország bukaresti nagykövetének felesége, Bajtai Erzsébet is, aki felszólalásában felvetette, hogy a következő konferenciának Debrecen adhatna helyet, ahol – bár a határon túl van – mindenki otthon érezhetné magát. A XII. Királyhágómelléki Református Nőszövetségi Konferenciát istentisztelet zárta, melyen az igehírdető Nagy Erika sárközújlaki lelkész volt, Balázsné Kiss Csilla érmihályfalvi lelkész, nőszövetségi alelnök végezte az úrvacsorai ágendát. A találkozóra a sportcsarnokot a házigazdák kézimunkákkal, szőttesekkel díszítették, de a falakon láthatóak voltak a székelyhídi gyülekezetből nemrég nyugdíjba ment Gavrucza Tibor lelkész/képzőművész festményei is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!