ERDON Helyi hírek

2015.08.26. 13:19

Szabad bérleteket is kínál ezentúl a Szigligeti Színház

Nagyvárad- Szerda délelőtt évadnyitó sajtótájékoztatót tartottak a Szigligeti Színházban. Czvikker Katalin főigazgató és a három társulat művészeti vezetője ismertették mi várható a következő hónapokban.

Nagyvárad- Szerda délelőtt évadnyitó sajtótájékoztatót tartottak a Szigligeti Színházban. Czvikker Katalin főigazgató és a három társulat művészeti vezetője ismertették mi várható a következő hónapokban.

Czvikker Katalin főigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy több olyan fejlesztést is sikerült megvalósítaniuk, melyek megkönnyítik a munkájukat. Ilyen például a Sonnenfeld Palotában kialakított stúdiótér, ahol a munkálatok olyan fázisba jutottak, hogy szeptemberben átadásra kerülhet a bérlemény. Itt egy új műhelyt is indítanak, illetve egy olyan gépet vásárolnak ebben a hónapban, mely segíteni fogja a gyártási folyamatokat. Szintén újdonság, hogy a jegyértékesítési programot is korszerűsítették, s ezáltal lehetővé válik részletesebb statisztikai adatoknak a kidolgozása, új közönségrétegnek a feltérképezése, valamint a nyomtatás nyelve alapján annak a megismerése, hogy hány százalék más anyanyelvű érdeklődő jár színházba. Emellett minden bérlet esetében az adminisztrálás során nyomon követhető ennek története, s könnyebb az érvényesítés. Ugyanakkor a plakátokat QR-kóddal látják el, vagyis akik okostelefonnal rendelkeznek, többletinformációkhoz juthatnak egy-egy előadással kapcsolatban. Megtudtuk még azt is, hogy a Szigligeti Társulattól senki se távozott, viszont Balogh Attila színész-rendező személyében új taggal bővült.

Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti igazgatója az előző évad műsoron tartott kiemelkedő jelentőségű eseményére, az Anca Bradu által rendezett A mi osztályunk című előadásra hívta fel a figyelmet, mely elnyerte a kisvárdai fesztivál fődíját, és szerinte feledhetetlen szakmai és érzelmi élményt nyújt. Azt mondta: abból, ahogy a váradi közönség felállva tapsolt a bemutatón- noha egy nehéz, nem könnyed szórakozást nyújtó darabról van szó-, azt szűrte le, hogy Várad egy olyan város, mely odafigyel a minőségre. Többek közt ezért is döntött úgy a közelmúltban, hogy elfogadja azt a felkérést, hogy legyen a Szigligeti Társulat művészeti vezetője. Hangsúlyozta: nincsenek előtte műfaji korlátok, csak jó és rossz színházat különböztet meg. Szeret fiatalokkal együtt dolgozni, ifjú tehetségeket kipróbálni, az évadtervet pedig igyekezett úgy alakítani, hogy a bemutatásra kerülő előadásokban mindenki örömét lelje, megfeleljen ízlésének, színházba járó szokásának, elmélyülési vágyának. Olyan rendezőkkel vette fel a kapcsolat, akikkel közös nyelvet beszélnek, és fontosnak találta, hogy a váradi társulat tagjai részéről nyitottságot, kíváncsiságot, az újdonságok iránti felfedezési hajlandóságot és együttműködési készséget tapasztalt, mert „színész nélkül nincs színház”, a teátrum pedig az utolsó olyan helyek egyike kell legyen, ahol az emberek közösségben élnek át élményt, érzik azt, hogy történik velük valami. Hozzátette: arra is törekszik, hogy az egyetemisták felé is megtalálja az utat- hiszen sajnos európai trend, hogy nem járnak színházba-, és a továbbiakban is valamennyi előadás feliratozva lesz románul.

Arról is beszélt ugyanakkor Novák Eszter: a bérletkonstrukción nem változtattak, maradtak az eddigiek, illetve három új, úgynevezett szabad bérlettel próbálkoznak, melyeknek jellemzője, hogy a játéknap szabadon választható, a hely azonban nem állandó. A 35 lejbe kerülő Trió bérlet az évad bármely időszakában megvásárolható, és a Szigligeti Színház társulatai által bármely helyszínen bemutatott, három tetszőlegesen választott előadásra szól. Az 50 lejes Szabadidő bérlettel négy nagyszínpadi előadás (a Buborékok, a Yerma, a Boldogságtól ordítani és a Három nővér) tekinthető meg az egész évadban, tetszőleges időpontban, míg a 35 lejes Szigligeti stúdióbérlet érvényesíthető a színház bármely társulata által bemutatott, a stúdiótérben játszott előadásra. A felsoroltakon kívül újdonságnak számít még az V-VIII. osztályosokat megszólító Szacsvay-diákbérlet.

Népmese-keret

Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti igazgatója arról tájékoztatott, hogy négy bemutatóval és egy fesztivál előadással készülnek, az évadjukat pedig két népmese foglalja keretbe. A Vojtina Bábszínházzal való együttműködésük gyümölcseként október 5-én a Váradra adaptált Két mese a hársfa alatt című produkciót mutatják be Vranyecz Artúr rendezésében, melynek két főhőse van, egy kislány és egy kisfiú. Szülőknek is nagy élmény lehet a december 5-én bemutatott Világgá mentem, majd jövök című bábelőadás (rendező Oláh Anikó), melynek témája a testvérek közti féltékenység. (Ennek kibeszélése, megtárgyalása érdekében pszichológusokat is hívnak majd). Február 5-én lehet először megtekinteni A négyszögletű kerek erdő című meseregényt (rendező: Szabó Attila), majd április 16-án Az égig érő fát (rendező Lélek Sándor Tibor). Az október 5-10. között megrendezendő Fux Fesztiválon várhatóan 9 társulás lesz jelen 15 előadással, és 15 lejért Tabéry Géza bérlet váltható I-IV. osztályosok számára, mely 3 előadásra (az utolsó bemutatóra nem), érvényes. Emellett folytatódnak a 45 perces rendhagyó irodalomórák, és a babaelőadások is.

Dimény Leventétől, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti igazgatójától megtudtuk, hogy három bemutatóra lehet számítani a részükről, melyek tulajdonképpen világirodalmi reflexióknak is nevezhetőek: a Yerma-21 táncszínházi előadás Garcia Lorca Yerma című drámája nyomán (rendező-koreográfus Widder Kristóf, novemberben), Rossini: Stabat mater (táncoratórium, rendező-koreográfus Kun Attila, márciusban), és a Kata történetek (rendező-koreográfus László Csaba, májusban).

Színházi bemutatók

A Szigligeti Színház három nagyszínpadi bemutatóval (októberben Csíky Gergely: Buborékok, szilveszterkor a Boldogságtól ordítani című zenés időutazás, márciusban Csehov: Három nővér), és öt stúdióbemutatóval (a Magyar Dráma Napján- Szíjártó Tímea: Az eset című díjnyertes pályaműve, novemberben Szilágyi Andor: Leánder és lenszirom, márciusban Choderlos de Laclos- Christopher Hampton: Veszedelmes viszonyok, áprilisban pedig az Álomvárosnézés, és Nemlaha György: Hol van az a nyár) készül. Három bérletes vendégelőadás várható (Caragiale: Az elveszett levél, Erkel: Bánk bán, Grünwald- Löhner-Beda- Ábrahám: Bál a Savoyban), a Színház az iskolában-Iskola a színház program keretében pedig a Ki leszek, ha nagy leszek? című produkciót mutatják be.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!