Szabó József Ódzsa, Székelyhíd díszpolgára

Bihar megye – Székelyhíd képviselőtestületének rendkívüli ülésén avatták a város díszpolgárává péntek délben Szabó József (Ódzsa) rendezőt, a település szülöttét, kinek tiszteletére előadást is rögtönöztek „színészei”.

Székelyhíd Helyi Tanácsának pénteki rendkívüli ülését Hegyesi Viktor tanácsos nyitotta meg, felolvasva a képviselőtestület folyó év július 31-i, 21-es számú határozatát, mely kimondja, hogy a város szülöttét, Szabó Józsefet, a város díszpolgárává fogadják. Ugyancsak a tanácsos olvasta fel a laudációt, melyből sok adatot megtudtunk az ünnepeltről, például, hogy 1928-ban született, 1953-ban szerezte meg rendezői diplomáját, hogy ismereteit Moszkvávan bővíthette, stb., stb.

Hűséges város hű szülötte

Az adatoknál sokkal fontosabb azonban a személyes ismerettség, megérezni azt, hogy a művész egyszerűségével mindenkit levesz a lábáról – ezt már Béres Csaba polgármester mondta, hozzátéve: első polgármesterként tett ígérete vált valóra Szabó József díszpolgárrá avatásával (és vannak még jelöltjei). Ha valakinek lettek volna kétségei afelől, hogy a rendező valóban Székelyhídon született, akkor azokat Gavrucza Tibor lelkész eloszlatta, ugyanis a város címerével ellátott váza mellett a születési anyakönyv vonatkozó részének másolatát adta ajándékba. Szabó József – mintegy igazolva a fentieket – egyszerűen mondott köszönetet: „Köszönöm a hűséges Székelyhídnak, hogy gondolt a hűtlenül is hűséges fiára”, majd elmesélte hogy kicsi gyerekkorukban nővérétől kapta Ódzsa  becenevét, melyről később kiderült, hogy ószanszkritül életerőt, arabul Mekkában járt embert, japánul keleti herceget jelent!

Ünnepi műsor

A helyiek után Meleg Vilmos igazgató a Szigligeti Társulat, Szűcs László költő, főszerkesztő az Ady Társaság és a Nagyvárad folyóirat, Hajdú Géza színművész a színésztársadalom nevében köszöntötte Szabó Józsefet, majd Ács Tibor, Kiss Törék Ildikó, Csíky Ibolya, Varga Vilmos és Miske László színművészek is bekapcsolódtak az ünneplésbe, közreműködött Trifán László és (hangfelvételről) Thurzó Sándor előadóművész. Végezetül készülő életrajzi regényéből a székelyhídi gyerekéveket megidéző részt olvasta fel Székelyhíd díszpolgára, Szabó József Ódzsa.

Rencz Csaba

 

Erdő Péter megnyitotta a Boldog Özséb-emlékévet
A pálos rend többszöri megszakítás után ma ismét működik Magyarországon – mondta a bíboros.
Így tervezze meg a hetét!
Teendők a hét minden napjára.
George Orwell „nőügyeibe” enged bepillantást az író magánlevelezése
Egy másik levélköteg egy korábbi szeretője, Eleanor Jacques iránt érzett szűnni nem akaró rajongásáról mesél.
Közfelháborodást okozott a bungee jumpingoló malac
Ráadásul szegény állatot a tortúra után rögtön a vágóhídra vitték.
Házi őrizetbe került az ukrán kapitány
A másodfokú bíróság megszüntette a férfi letartóztatását, amivel az ügyészség nem ért egyet.