ERDON Helyi hírek

2011.08.09. 17:02

Sürgősségi helyett az ügyeletre kell menni a kisebb problémákkal

Szatmárnémetiben júliusban hat ügyeleti központ kezdte meg a működését. Nyolc-tíz orvos dolgozik mindegyikben este 8 és reggel 8 között, hogy tehermentesítsék a sürgősségi betegellátó osztályt.

Szatmárnémetiben júliusban hat ügyeleti központ kezdte meg a működését. Nyolc-tíz orvos dolgozik mindegyikben este 8 és reggel 8 között, hogy tehermentesítsék a sürgősségi betegellátó osztályt.

A korábbi években eléggé elhanyagolt ügyeleti központok hálózatát élesztette fel Cseke Attila azóta leköszönt egészségügyi miniszteri egy rendelettel, amely értelmében több pénzt kapnak azok az orvosok, akik hajlandóak arra, hogy ügyeletet vállaljanak kórházban dolgozó kollégáikhoz hasonlóan. Így kívánják tehermentesíteni a kórházak sürgősségi betegellátó osztályait vagy részlegeit, hiszen a statisztikák is azt mutatják, hogy a sürgősségi ügyelet ideje alatt a páciensek túlnyomó többsége nem szorulna speciális ellátásra, a problémáikat egy családorvos is meg tudja oldani. „Az úgynevezett kis sürgősségek, mint amilyen a láz, hányás, hasmenés, csípések kiváltotta allergiás reakciók, becsípődött idegek, vesegörcsök, epebántalmak stb. esetében a családorvosok is elláthatják a betegeket az ügyeleti központokban” - erősítette meg nyilatkozatával az elképzelés helyességét dr. Láng László családorvos, aki egyben Károlyi úton működő ügyeleti központ vezetője. Kihangsúlyozta azonban, hogy a komoly problémákkal — törések, baleseti sérülések, szívproblémák, agyi gondok vagy bénulások — továbbra is a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi betegellátó osztályát (UPU) kell felkeresniük a betegeknek vagy hívniuk kell a megyei mentőszolgálatot.

Már működnek

Bár több mint hatvan orvos lát el ezekben a központokban állandó ügyeletet, még nem ismerik ezt a lehetőséget annyira a szatmárnémeti lakosok, vagy egész egyszerűen a megszokott útvonalról nem akarnak letérni. A Korall klinikán működő központ vezetője, dr. Andó Ottó elmondta, hogy bár már érkeznek betegek, de azok inkább annak köszönhetően, hogy az ott július közepe óta ügyeletet teljesítő orvosok betegeik körében terjesztik az információkat. Ugyancsak ügyeleti központot hoztak létre a Sfantul Anton Klinikán, így már nem csak szakrendelések folynak ott, de a Szamos jobb partján lévők kisebb-nagyobb gondjaikkal este nyolc és reggel nyolc között is családorvosi segítséget kaphatnak – tudtuk meg dr. Raţiu Cosmintól, a klinika egyik vezetőjétől. Itt tizenegy orvos összefogásával valósult meg az ügyeleti rend, ami azt jelenti, hogy egy-egy orvosra csak körülbelül minden harmadik nap kerül sor, így nem annyira megterhelő a hétköznapi munkájuk mellett. Hiszen az ügyelet nem jelenti azt, hogy átkerül a rendelési idő éjszakára, ez kiegészítője a családorvosi praxisoknak. Ezzel kapcsolatban az orvosok arra is felhívják a lakosok figyelmét, hogy a krónikus betegségeik vagy a sürgősségi ellátást nem igénylő megbetegedéseik esetén ugyanúgy az eddig megszokott előjegyzéses családorvosi rendszert használják.

Negyedekre osztva

Dr. Dragoş Doina, a Bobocului utcai ügyelet vezetője a központokkal kapcsolatban elmondta, hogy a nyolc orvos nem csak hétköznaponként ügyeletezik, hanem hétvégén és ünnepnapokon is, de akkor már huszonnégy órás programmal, hogy biztosítva legyen a folyamatosság. „Annak a hét orvosnak, akik a Begoniei utcai ügyeleti központban dolgozik, a magánrendelőjében is ki van függesztve az ügyelet elérhetősége, de a lakónegyedben is igyekeztünk ismertté tenni a lehetőséget. Úgy tudom, hogy ezt a másik öt központban is megtették a kollégáim” — nyilatkozta dr. Bumbuluţ Călin, a Begoniei utcai központ vezetője. Elmondta továbbá azt is, hogy ügyeleti időben sem ingyenes- és ártámogatott gyógyszerek receptjeit, sem betegszabadsághoz szükséges papírt nem állítanak ki, mert ez továbbra is rendelési időben lesz megoldott mindenkinek a saját családorvosánál.

Ügyeletek

Begoniei (dr. Bumbuluţ Călin)

Lucian Blaga (dr. Coica Dorel)

Károlyi út (dr. Láng László)

Bobocului (dr. Dragoş Doina)

Korall (dr. Andó Ottó)

Sf. Anton (dr. Raţiu Xenia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!