ERDON Helyi hírek

2017.10.30. 09:50

Sikert aratott a csütörtöki hangverseny

Teljesen más jellegű zeneművek csendültek fel csütörtökön a filharmónia Enescu–Bartók koncerttermében, mint amilyeneket ott megszoktunk, de a közönség elismeréssel fogadta ezeket is.

Teljesen más jellegű zeneművek csendültek fel csütörtökön a filharmónia Enescu–Bartók koncerttermében, mint amilyeneket ott megszoktunk, de a közönség elismeréssel fogadta ezeket is.

A hangversenynek a Chanson d’Amour – Szerelmes dal – címet adták, mivel az elhangzott melódiák mind a szerelemről szóltak. A vendégművészek közül a karmester, a hangverseny műsorának összeállítója, Rooth Ladislau három év múlva betölti a századik életévét. Nem tudom, van-e még ilyen korú aktív dirigens, de minden elismerésem az övé, hiszen karmesteri teendőit nagyszerűen látta el. A két szólista: Nicoleta Colceiar szoprán, a temesvári Nemzeti Opera szólistája és Tiberius Simu tenor, a kolozsvári Román Nemzeti Opera énekese volt. A mintegy kétórás koncert vonzotta a közönséget: az Enescu–Bartók terem újfent megtelt hallgatósággal. A műsor a zeneirodalom talán egyik legszebb dallamával, a Love Story című film jól ismert aláfestő muzsikájával vette kezdetét. A francia Francis Lai zeneszerző ezért a munkájáért a Golden Globe és az Oscar-díjat egyaránt kiérdemelte. Bár a komponista nevét csak kevesen ismerik, a Love Story főtémája hallatán szinte mindenkinek beugrik, hogy a muzsika melyik filmhez íródott. Nagyszerű volt a filharmónia koncertmesterének, Nagy Kálmánnak a hegedűszólója – meg is kapta érte a megérdemelt tapsot. Ezt követően Lehár Ferenc magyar operettmuzsika-szerzőtől hangzott el két részlet: a Giudittából a címszereplő belépője Nicoleta Colceiar előadásában, valamint A mosoly országa című nagyoperettből a Vágyom egy nő után kezdetű operettsláger Tiberius Simu tolmácsolásában. Ezután szebbnél szebb szerelmi dalok követték egymást, melyeket az előadóművészek hol szólóban, hol duettben énekeltek. Egy Johann Strauss-operett részlete is elhangzott Tiberius Simu előadásában. A szünet előtt egy nagyon ismert szerelmes dal csendült fel, az amerikai John Denver zeneszerző, dalénekes Perhaps Love című alkotása.

Besame Mucho

Szünet után egy zenekari szám hangzott el, majd folytatódott a két szólóénekes szereplése, egymást követték az ismert és kevésbé ismert dallamok. A sokunk számára ismertek közé sorolnám Consuelo Velázquez mexikói zongoraművésznő és zeneszerző 1940–1941-ben írt zenéjét, mely Besame Mucho címmel lett világsláger. Ezt a ma is népszerű kedves szerelmes dalt magyarul a Szeretlek én, jöjj vissza hozzám kezdetű szöveggel ismerjük, s több magyar énekes is műsorára tűzte, köztük Cserháti Zsuzsa, Vámosi János. Egy szép afrikai szerelmi duettet is meghallgathattunk, majd George Gershwin amerikai komponista szerzeménye, a The man I love csendült fel, a szoprán Nicoleta Colceiar előadásában. Ezt egy ismertebb Leonard Bernstein-mű, a West Side Story részlete, a Maria követte. Az estet egy közismert számmal, Sebastián Yradier La Paloma című habanerájával zárták az énekesek – ezt mi a Midőn Havannában hajóra szálltam én kezdetű szöveggel ismerjük. Az ütemes elismerő taps egy ráadást is hozott: Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjéből adott elő duettet a két szólista.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!