ERDON Helyi hírek

2016.02.01. 09:10

Sikeres volt a Dvorák-fesztivál

A nagyváradi Állami Filharmóniában időszakonként egy-egy kiváló zeneszerzőre emlékeznek úgy, hogy az egész hangversenyest műsorát az illető komponista alkotásaiból állítják össze.

A nagyváradi Állami Filharmóniában időszakonként egy-egy kiváló zeneszerzőre emlékeznek úgy, hogy az egész hangversenyest műsorát az illető komponista alkotásaiból állítják össze.

Csütörtök este a 175 évvel ezelőtt született Antonín Dvorák művei hangzottak el. A karmester ezúttal a filharmónia állandó dirigense, Jankó Zsolt, a meghívott hegedűművész pedig a magyarországi Zalai Antal volt.

A cseh zeneszerző tiszteletére rendezett hangversenyen három zenemű csendült fel. Antonín Dvorák (1841–1904) ahhoz a zeneszerző-nemzedékhez tartozott – Liszt és Csajkovszkij mellett –, amelynek tagjai igyekeztek hazájuk nemzeti sajátosságait hordozó elemeket is beleszőni zenéjükbe. Életműve szinte minden egyes darabjának közös sajátossága, hogy felfedezhetők benne a cseh népzenei gyökerek.

Az est folyamán elsőként Dvorák Karnevál nyitánya, op. 92 hangzott el a szimfonikus zenekar tolmácsolásában. A zenemű annak a nyitánytrilógiának – A természetben, Karnevál, Othello – a második része, amelyben a szerző az élet és a szerelem témáját dolgozza fel.

Másodikként a cseh zeneszerző sokat játszott versenyműve, az a-moll hegedűverseny, op. 53 csendült fel, Zalai Antal szólójával. A véletlen műve, hogy két egymást követő hangverseny műsorán szereplő művek valamilyen formában egy harmadik személyhez kapcsolódnak: Brahms múlt héten elhangzott kettősversenye, valamint Dvorák most hallott hegedűversenye kapcsán Joachim József nevét kell megemlítenünk. A 19. század számos zeneszerzője támaszkodott tudására, mikor hegedűversenyt írt, többek között Brahms, Mendelssohn. Joachim kortársa, Dvorák is a magyar származású hegedűművésznek ajánlotta a-moll versenyművét.

A meghívott szólista, Zalai Antal tanulmányait a 20. század legnagyobb virtuózai – Isaac Stern, Pinchas Zukerman, Yehudi Menuhin, Varga Tibor – irányították. Az illusztris nevek felsorolása nem kérkedés, mivel Zalai Antal most is bizonyította, hogy megfogadta mestereinek tanácsait, és kiforrott művésszé fejlődött. Külön kell szólnunk a zenekar kitűnő kíséretéről, szimfonikusaink tökéletesen követték a mű és a szólista változatos agogikai fordulatait. A hallgatóság nagy elismeréssel köszönte meg a szólista, a karmester és a váradi szimfonikusok játékát.

Szimfónia

A szünet után a fesztivál zárásaként a VII., d-moll szimfónia, op. 70 hangzott el, mely Angol vagy Londoni szimfónia címen is ismert. A Londoni Filharmonikus Társaság 1884-ben felvette Dvorákot tiszteletbeli tagjai közé. A következő évben elkészült ez a remekmű, melynek nehézségi foka messze meghaladja a kortárs művek technikai követelményeit, de a zenekar tagjai, Jankó Zsolt irányításával, igyekeztek kifogástalanul eljátszani szólamaikat.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!