ERDON Helyi hírek

2012.06.04. 12:08

Sikeres kamarakoncert

A Nagyvárad-velencei művelődési házban rendeztek hangversenyt vasárnap déután Thurzó Sándor József brácsaművész szervezésében.

A Nagyvárad-velencei művelődési házban rendeztek hangversenyt vasárnap déután Thurzó Sándor József brácsaművész szervezésében.

A hangverseny mottója: „Túlélhetsz sokféle veszteséget, de a remény elvesztését nem”. (Bob Gass) A hangversenyen fellépett a váradi Szent László plebániatemplom Halmos László kamarakórusa Kribus Mónika karvezető, kántor vezényletével. Előadták Hitvalló Szent László című egyházi éneket, Kodály Zoltán 150. Genfi zsoltárát, majd a műsor befejezésekor Halmos László Magyar miséjét. Ezt követően szólalt meg Schubert népszerű Szerenádja Bede László tolmácsolásában. Szabó Annamária szopránja avatta újra színessé a műsort, amikor megszólaltatta Ridzyk Gyöngyi Ilona volt zenetanárnő dalát, amely Teodor Crisan szövegére készült. Ugyancsak ő énekelte Händel Chio mai vi Possa című barokk dalát. Popper Dávid Altatódalát (op.64, nr.3) Bozsódi Beáta gordonkaszóla avatta élménnyé. Ősbemutatóként hangzott el Fogarasi Zsolt fiatal váradi zeneszerző Reménység című kompozíciója, amelyet Thurzó Sándor József adott elő brácsán zongorakísérettel. A zeneszámot a zeneszerző 35. születésnapja alkalmából iktatták be a műsorba. A Varadinum Vonósnégyes adta elő Lászlóffy Zsolt Őrült szív című opuszát, amelyet egy hindu dallamra komponált.

Változatos műsor

Bede Róbert tenorja újra csillogott, amikor előadta Donizetti Szerelmi Bájitalából Nemorino románcát a második felvonásból. Meglepetést jelentett újra Réthy Brigitta énekes, zeneszerző, zongorista, aki Papp Attila volt magyar szakos tanár dalciklusából hármat adott elő (Csillaghullás, Csip-csup nóta, Cicapalota). Az ősbemutatóként bemutatott kompozíciókat igen széppé avatta az énekesnő szopránja a Pichl trió kíséretével. Ugyancsak az est egyik kiemelkedő eseménye olt, amikor meghallgattuk Viktor József kontratenor tolmásolásában Mozart Figaro házasságábból Cherubinó áriáját (Asszonyok, lányok). Végezetül Sasha Kovacsevic magyaros hangulatú Fantázia hegedűre című alkotását Costin Éva szólója avatta megnyerővé a Varadinum Vonósnégyes kíséretével, melyet Thurzó sándor József írt át.

Értékelés

A Halmos László énekkar ezúttal is igen szép teljesítményt nyújtott, hiszen a vallásos jellegű kompozíciókat a megkívánt áhitatkeltéssel adta elő Kribus Móniak karvezetőnő gondos irányításával. A szólisták közül ezúttal is kitűnt Bede Róbert, aki tenorszólamával remekelt. Szabó Annamária, akinek különös érzéke van a barokk zene iránt, ezúttal is igen szép tónussal, kellemes hangerővel adta elő szólamát. Bozsódi Beáta ezúttal is romatikus beleérzéssel szólaltatta meg az általa kiválasztott kompozíciót. A Varadinum vonósnégyes - Tokaji Ágnes, Costin Éva, Thurzó Sándor József, Bozsódi Beáta - és az ebből alakult Pichl Trió is igazi muzsikát teremtően játszott, mint ahogy Thurzó Sándor József is igen közvetlenül formálta meg a modern hangvételű kompozíciót. A műsort három zongorista kísérte. Bódis Bogdán Ádám, Thurzó Zoltán és Réthy Brigitta. A közönség nagy tapssal jutalmazta a produkciót.

Tuduka Oszkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!