ERDON Helyi hírek

2018.07.03. 10:59

Sikeres évadot zárt a nagyváradi filharmónia

Néhány nappal ezelőtt, a filmzenei hangversennyel véget ért a Nagyváradi Állami Filharmónia 2017–2018-as évada. A napokban a filharmónia főigazgatóját, Meleg Vilmost és művészeti igazgatóját, Foica Lászlót kérdeztük, ők miként értékelik az elmúlt évadot.

Néhány nappal ezelőtt, a filmzenei hangversennyel véget ért a Nagyváradi Állami Filharmónia 2017–2018-as évada. A napokban a filharmónia főigazgatóját, Meleg Vilmost és művészeti igazgatóját, Foica Lászlót kérdeztük, ők miként értékelik az elmúlt évadot.

A beszélgetés egy részénél jelen volt Kis Gábor, a filharmónia adminisztratív szolgálatvezetője is. Meleg Vilmos főigazgató:

– Örülök annak, hogy alkalmam van erről beszélni, hiszen hamarosan letelik az első évem ebben a tisztségben, így ez egyfajta mérlegkészítés is számomra: mit sikerült elérni az elmúlt időszakban. Mikor tervezgettem, hogy megpróbálom megpályázni ezt a tisztséget, akkor természetesen elgondolgodtam azon, hogy mit is szeretnék megvalósítani. Elsősorban szeretném hangsúlyozni, hogy sok minden adott volt, hiszen olyan munkatársakat találtam, akikkel – tudtam – megvalósíthatjuk elképzeléseimet. Kivétel nélkül ilyen munkatársakra találtam a vezető tisztségben lévő személyekben, mindenben számíthattam rájuk. Ha sorban vesszük őket: sokat segített Foica László művészeti igazgató, de ugyanolyan nagy segítségemre volt a pénzügyi dolgok intézésében Balog János főkönyvelő, valamint Kis Gábor, aki az adminisztráción túl sok mindent megtett, hogy a közönség jól érezze magát a koncerteken, vele közösen terveztük meg azokat a felújításokat, amiket elvégeztünk. Azért emelem ki őket, mivel nélkülük nem sikerült volna minden úgy, ahogy végül is megvalósult. Bár adott volt sok minden, a kitűnő zenekar és énekkar, amit én akkor is tiszteltem és becsültem, amikor még nem kerültem ebbe a tisztségbe. Ma még jobban becsülöm őket, látván azt a napi munkát, amit ők itt lehúznak, látván a próbákat a koncertek előtt, amiket a kívülálló szem nem észlel.

Sokan nem tudják, hogy mi minden előz meg egy hangversenyt, és mennyi munka van egy-egy szervezés mögött. Nagyon kevesen vagyunk, ezt el kell mondanom, de szerencsémre olyan munkatársakkal vagyok körbevéve, akik meg tudják valósítani a maximális teljesítményt. Nagyon jólesett, amikor a hangversenyek után a dicsérő szavakat kellett hallgatnom, általában ilyen jellegű észrevételek hangzottak el a közönség részéről. Ha volt is negatív vélemény– amit természetesnek tartok, hiszen nem egyforma az ízlésünk –, azt is megértően jelezték. Most lapozgatom a nézőinknek szétosztott, majd kitöltve összegyűjtött kérdőíveket, a véleményeknek több mint a felén túl vagyok, s eddig teljesen pozitív észrevételeket olvashattam. Biztos vagyok benne, hogy minden kollégának jólesik majd, hogy azok a nézők, akik megszólaltak, jó véleménnyel vannak rólunk. Persze az elégedettséget a taps is jelzi a koncerteken; volt olyan eset is, amikor felállva éltették az előadóművészeket.

 – Beszéljen arról, kérem, amit megvalósítottak a közönség és a zenekar számára, ami otthonosabbá tette ezeket a zenei eseményeket.

– Azért, hogy a közönség, a zenekar és az énekkar jól érezze magát, eldöntöttük a fontossági sorrendet. Ebből a rangsorból említeném a világítás megoldását. A régi reflektorok, melyek a zenészek fölött voltak, nagy meleget sugároztak. Hogy ez megszűnjön, új, LED típusú reflektorokat szereltünk fel, ezek most már egyáltalán nem ontanak hőt. Az idén nyáron szeretnénk még ezeken változtatni, hogy a szimfonikus zenekar tagjait ne vakítsa el a fény, hogy a kottát normálisan tudják olvasni. Arra is odafigyeltünk, hogy a közönség komfortérzetét is javítsuk, új szőnyegeket vásároltunk, felcsiszoltuk a gyönyörű márvány lépcsőket, a folyosókat. A szimfonikus zenekar és az énekkar tagjainak, a filharmónia állandó karmestereinek, az intézmény vezetőinek fotóját is elhelyeztük a folyosók falán. Ezt azért tettük, hogy a szünetekben lássa a jelen levő közönség is, hogy kik is azok, akik a filharmóniában tevékenykednek, akiknek muzsikáját hetente hallgatják. Még vannak olyan dolgok, amiket már beszereztünk, de még nem működnek, ilyenek a hangtechnikai felszerelések, melyeknek segítségével digitálisan fel lehet venni a teljes hangversenyt. Erre szükségünk van az előremenetel céljából. Egy vetítőrendszert is beszereztünk, a nyári szünetben szereljük fel. Nagyon szeretnénk ünnepélyesebbé tenni a koncertjeinket az ide érkezők számára. Az idén felújítjuk a mosdóinkat, a mellékhelyiségeket, erre nagy szükség van, és szeretnénk újrafesteni az előcsarnokokat.

A művészeti igazgató

Foica László fuvolaművész, művészeti igazgató is válaszolt kérdéseinkre:

– Arról, hogy jó évadot zártunk-e, elsősorban a közönség véleménye mérvadó; hogy egy adott évad mennyire sikeres vagy nem, azt a hangverseny-látogatók dönthetik el. A visszajelzésekből az derül ki, hogy valóban sikeres évadot zártunk, és ez a személyes véleményem is. Sikerült nagyon színesre varázsolni ezeket a hangversenyeket, mert Meleg Vilmos főigazgatóval már a mandátuma elején elhatároztuk, hogy amennyire lehet, emberközelibbé szeretnénk tenni a filharmóniát, és ezt elsősorban a programok színesítésével tudtuk megtenni, elérni. Az köztudott, hogy egy filharmóniának az elsőleges szerepe az, hogy a komolyzenét propagálja, ebbe azonban belefér, hogy más zenei műfajokat is bevonjunk a programokba, amit egyébként a közönség nagyon szeret, erre sok példát mondhatnék. Nagyon nehezen tudnék kiemelni egyetlen műsort az egész évadból, mivel úgy érzem, hogy mindegyik a saját gyermekem/gyermekünk, de azt megemlítem, hogy nagyon sikeresek a szerzői estek. Ilyen volt a Mendelssohn-, Beethoven-, Bach-est. Ezenkívül a spanyol est és a szimfonikus tangó est is sikeres volt, hasonlóképpen az operagála és a filmzenei koncert. Külön hangversenyt szerveztünk a moldáv Eugen Doga zeneszerző nyolcvanadik születésnapja tiszteletére, ez is rendkívül színes programot eredményezett, moldovai vendégművészekkel és a szerző jelenlétével és közreműködésével. Ugyancsak a színesebb része volt az évadnak a Chanson d’amour elnevezésű produkciónk, ezt a 90 év fölötti, izraeli dirigens, Roth Ladislau vezényelte – nagyon fiatalosan. Nem feledkeztünk meg Erich Bergel egykori karmesterünkről, az ő emlékére is rendeztünk egy koncertet. Ő volt az, aki az ’50-es évek végén néhány évig nagyon sokat tett azért, hogy ez a zenekar oda fejlődjön, amivé lett. De a Tavaszi Fesztivál sikerét is meg kell említenem.

 – Nagyon változatos a műsor, ezt hogyan sikerül kivitelezni?

– Erre nagyon odafigyelünk. Most már digitális kimutatásunk van, s tudjuk, hogy a 2000-es évek elejétől évadonként milyen művek hangzottak el. Ezt mindig átnézem, és amikor egy karmesterrel vagy szólistával egyeztetek arról, hogy milyen művek kerüljenek műsorra, akkor mindig figyelembe veszem, hogy a tárgyalt mű mikor hangzott el és mennyire illik bele az évad műsorába. Ilyesmire odafigyelek, de arra is, hogy a szólisták hogyan kövessék egymást, például soha nem teszek két-három hegedűst egymás után. Ugyanígy ügyelek a karmesterek esetében is: mikor jön egy külföldi, mikor egy hazai, mikor vezényeljenek a saját karmestereink. A vokál-szimfonikus koncerteket is hasonlóan próbáljuk beosztani, figyelembe vesszük a kórus munkarendjét is, de a közönség elvárásait is.

Hiányoznak

– A zenekar jelenlegi összetétele megfelel a szükségesnek?

– Azt kell mondanom, hogy a jelenlegi helyzetben a zenekar létszáma megfelelő, s a néhány üres státust a közeljövőben igyekszünk betölteni. Tehát e téren van még tennivaló.

– A közönség, a koncertlátogató ezt nem érzi…

– Lehet, hogy így van, de például a hárfán mindig más játszik, mert saját hárfásunk sajnos nincs, ezért mindig vendégművészekkel pótoljuk.

– Hogyan egyeztetnek a meghívott művészekkel, karmesterekkel? Ez nehéz dolog?

– Én elmondom, hogy mi az elvárásunk, milyen művek illenének az adott hangversenybe. Ha a szólistával már egyeztettünk, akkor a karmesterrel ezt úgy próbájuk megoldani, hogy a kiválasztott művek szervesen illeszkedjenek az elképzelt programba. Sokrétű tevékenység ez. Természetesen a karmesternek, a szólistáknak vannak javaslataik, ezek mind kétirányúak. Egyeztetünk, és általában hamar megegyezünk. Ezt a munkát én végzem. Természetesen a filharmónia művészeti tanácsának a véleményét előre kikérem. Ha egy ismeretlen karmester jelentkezik, hogy szeretne nálunk dirigálni, akkor alaposan tájékozódom róla. Szerencsére ez ma már könnyen megy, hiszen interneten utána tudunk nézni mindenkinek.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!