ERDON Helyi hírek

2011.11.09. 14:27

Selmeczi György Nagyváradon

Holnap este hét órától a nagyváradi filharmónia koncerttermében Selmeczi György irányítása alatt koncertezik majd a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekara.

Holnap este hét órától a nagyváradi filharmónia koncerttermében Selmeczi György irányítása alatt koncertezik majd a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekara.

 

A Nagyváradi Állami Filharmónia zenekara csütörtöki koncertjén két Beethoven műcsendül fel: a Fidelio nyitány, majd szünet után a VII. A-dúr szimfónia (op.92). Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából részletek hangzanak majd el a Szent Erzsébet legendája című Liszt oratóriumból, melyben közreműködik Kele Brigitta nagyváradi származású, nemzetközi hírű szopránénekesnő, a kolozsvári magyar opera tagja. A koncert legfőbb különlegessége az, hogy a zenekart a kolozsvári születésű, de szintén nemzetközi hírű karmester, zeneszerző, Selmeczi György fogja dirigálni, aki egy saját kompozíciót is előad majd a zenekarral. A Concerto négy hegedűre és vonósokra című kompozícióról a zeneszerző sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy Nagyváradon először szólal meg, mint ahogy a zeneszerző is első alkalommal dolgozik együtt a váradi együttessel. Selmeczi György dícsérő szavakkal illette az együttest, elmondva, hogy nagy tehetségmennyiség koncentrálódott itt, sőt, az új váradi zenészgeneráció európai sintű muzsikusokat is felsorakoztat. „Nagyon sok zenekarral dolgozok együtt, de örömmel állapítom meg, hogy a váradiakkal közös zenei hagyományokból építkezünk” - fogalmazott a karmester, aki elárulta, hogy Nagyváradot második szülővárosának tekinti, hiszen édesapja itt született.

 

Közönségkedvenc

 

Magáról a Concertorol Selmeczi György elárulta, hogy azt eredetileg a Camerata Transsylvanicanak komponálta, és a mű az idők folyamán nagyon sikeresnek és közkedveltnek bizonyult. Bevallotta, hogy alkotása közben nem a modern művésziségre törekedett elsősorban, hanem arra, hogy közkedvelt zenedarabot komponáljon. „A mesterség az első, a művészet jön, ha Isten is azt akarja” - fogalmazott. A vonósnégyes ötvözi a barokk hagyományt a folklórral, az opera klasszikusaival, valamint a bartóki és a francia vonósnégyes-hagyománnyal, tette hozzá.

 

Megújult honlap

 

A vonósnégyes négy szólistája Costin Éva, Ciprian Minecan-Parghel, Szabó Barna és Teodorian Popa lesz. Parghel a sajtótájékoztatón elmondta, hogy kihívást jelent egy zenekari muzsikusnak szólistaként fellépni, majd hozzátette: „Nem számítottam arra, hogy ennyi szín van ebben a műben.” A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá az, hogy megújult a filharmónia honlapja (www.oradeaphilharmony.com), melyen megtalálhatók az intézménnyel kapcsolatos aktuális információk, ugyanakkor igen gazdag foróarhívum ismegtalálható rajta.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!