ERDON Helyi hírek

2018.03.08. 12:01

Sajátos védelmet, lelki kohéziót teremt a nő

A nőnap tiszteletére az RMDSZ Bihar megyei szervezete két ünnepséget rendezett a nagyváradi Szigligeti Színházban. Délután a megyéből érkezett hölgyeket köszöntötték.

A nőnap tiszteletére az RMDSZ Bihar megyei szervezete két ünnepséget rendezett a nagyváradi Szigligeti Színházban. Délután a megyéből érkezett hölgyeket köszöntötték.

A megjelenteket Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke üdvözölte. Reményét fejezte ki, hogy az együttlét az elhangzott jókívánságokkal és a Szigligeti Színház előadásával megteremti azt a jelképes ajándékot, amellyel a Bihar Megyei RMDSZ a hölgyeknek szeretne kedveskedni a nőnap alkalmából, köszönete gyanánt.

Rónaszékiné Keresztes Monika, a Fidesz nőszervezetének elnöke, egyben a párt budapesti alelnöke a rendezvény fővédnökeként arról beszélt: van egy fiatal nő, édesanya, férjével és zenekarával, akik hónapok óta járják az országot gyönyörű dalukkal: „Áldott a Föld és áldott a Szó, édes Hazám!”– ennyire konkrétan, ennyire egyszerűen. Mert a magyar föld jelenti a gyökereket, a kiindulópontot, a születést, a bölcsőt, mindazt a fizikai kultúrát, mely körülölel bennünket, táplál és biztonságot ad, a magyar szó pedig az anyanyelvet, az apai bölcsességet, a szellemi kultúrát, ha ide születtünk, ezen a nyelven gondolkodunk, fejezzük ki szeretetünket, imáinkat. Talán annyira egyszerűnek, annyira természetesnek tűnik mindez, mintha alapból járna nekünk, és ezért addig fel se fogjuk igazán mekkora kincs, amíg veszélybe nem kerül – bár ezt itt nekünk Nagyváradon, de az anyaországon kívül élő más magyar testvéreink számára nem szorul magyarázatra, hiszen állandó nyomás és ellenszél jelenlétében megélni a nemzettudatot, az anyanyelv használatát óriási dolog, mély tisztelet illeti. A helyzet azonban úgy tűnik, nem enyhül, a nyomás inkább csak fokozódik. Ez nem teszi ugyan könnyebbé, de talán tartalmasabbá és koncentráltabbá varázsolja a nőnapot. Az idei nőnapnak ugyanis üzenete van. A kisebbségi létben megélt magyarságtudat most komoly erőforrás is lehet, melyre most szüksége van az anyaországnak.

Megvédeni

Bár bonyolult, de azért megfejthető összefüggések következményeként Európában, illetve az ENSZ-en keresztül az egész világon is, megindult egy nagyon durva népvándorlás, melynek veszélyére legelőször épp a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor hívta fel Európa figyelmét. A helyzet az, hogy miután az országok többsége a világban úgynevezett kibocsátó ország, vagyis túlnépesedéssel küzd, azt gondolja, hogy a népvándorlás jó, mert megoldja, vagy legalább enyhíti súlyos problémáit. Mi, magyarok a keresztény Európában viszont a mérleg másik nyelvén vagyunk, és szentül meg vagyunk róla győződve, hogy a népvándorlás és a migráció rossz és veszélyes, a problémákat nem oldja meg, csak szétszórja és fokozza a világban, és nem akarunk benne részt venni. „A magyar föld és a magyar szó védelmének nemességét, egyszerűségét szívével látja igazán az ember, és ebben mi nők igenis, jók vagyunk. És most Magyarországon van mit megvédenünk: stabil, fejlődő gazdaságunkat, bővülő családpolitikánkat, melyet szeretnénk minél nagyobb mértékben közkinccsé tenni a külhoni magyarság számára is. A gyermekvállalás öröme mellett képesek vagyunk pozitívan hatni környezetünkre, sajátos védelmet, egyfajta lelki kohéziót teremtve családunk és szeretteink köré”- fogalmazott a szónok, aki ezután Orbán Viktort idézte, aki Tusnádfürdőn kijelentette: „A világon azok a népek maradnak meg, amelyek legalábbis újrateremtik magukat. Ehhez a kormány családtámogatásokat ad, de a nők döntésén múlik a legtöbb”. Mert „szívünkben van a jövő” és képesek vagyunk okosan szólni minél több emberhez, bárhol, ahol a hétköznapi életben megfordulunk, láttatva, hogy mi is a tét 2018. április 8-án. Most az a feladatunk, hogy azon a napon, határon innen és túl, mi magyarok, minél többen menjünk el szavazni!- tette hozzá Rónaszékiné Keresztes Monika a miniszterelnök szavaihoz.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke néhány frappáns megjegyzéssel, anekdotával köszöntötte a jelenlevőket. „Tisztelt hölgyeim, mi nagyon jól tudjuk, hogy Önök nélkül nem lehet, úgyhogy tiszta szívből köszöntjük Önöket”- nyomatékosította.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!