ERDON Helyi hírek

2016.03.14. 15:59

Romantikus zene a filharmóniában

A romantika dominált a csütörtök esti hangversenyen mivel Weber az első korszak, Liszt a középső periódus kimagasló egyénisége, Glazunov egyike az utolsó romantikus zeneszerzőknek.

A romantika dominált a csütörtök esti hangversenyen mivel Weber az első korszak, Liszt a középső periódus kimagasló egyénisége, Glazunov egyike az utolsó romantikus zeneszerzőknek.

Az est karmestere ezúttal a filharmónia állandó dirigense, Romeo Rîmbu volt, a vendégművész a városunkban már többször is fellépő Daniel Goiţi zongorista. A csütörtök esti koncertre is sokan voltak kíváncsiak, még akkor is, ha nem telt meg zsúfolásig a hangversenyterem.

Elsőként Carl Maria von Weber (1786–1826) német zeneszerző A bűvös vadász (Der Freischütz) című háromfelvonásos operájának nyitánya csendült fel, a filharmónia szimfonikusainak tolmácsolásában. Az opera ősbemutatója 1821. június 18-én volt a berlini Königliches Schauspielhausban, és kiugró sikert aratott. A maga módján meglepő, hogy a szakirodalom keveset foglalkozik Weberrel, akinek meghatározó szerepe volt az új stílus, a romantika érvényre juttatásában; ő teremtette meg a német romantikus operát. A bűvös vadász bemutatása 1821-ben már nagy jelentőségű eseménynek számított. Köztudott, hogy zenei stílusváltozásokat nem lehet mereven egy adott időponthoz kötni, de a romantikát hallgatólagosan A bűvös vadász bemutatójától számítják. Mint szerző és karmester, Weber megtörte az olasz opera egyeduralmát; hangvételben, témaválasztásban, a vezérmotívumok alkalmazásában Wagner előfutárának tekinthető.

A továbbiakban Liszt Ferenc (1811–1886) magyar zeneszerző egyik sokat játszott műve, az I., Esz-dúr zongoraverseny hangzott el. Liszt Ferenc a másik nagy újító volt, ő a zongoraversenyt forradalmasította: a régi formai keretek elmosódnak versenyművében, a szólóhangszert a virtuozitás felé irányítja. E művet ezúttal a nagy tudású zongoraművész Daniel Goiţi, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongora-orgona tanszékének professzora tolmácsolta. Daniel Goiţi régi ismerősünk; most is felszabadultan, dinamikusan adta elő a rendkívül nehéz szólamot. A megérdemelt tetszésnyilvánítást Enescu egyik szvitjének részletével köszönte meg. Játékára sokáig fogunk emlékezni.

Méltán dicsérhetjük

A szünet után Alekszandr Glazunov (1865–1936) V., B-dúr szimfóniája, op. 55 csendült fel az Enescu–Bartók koncertteremben, a váradi szimfonikus zenekar nagyszerű tolmácsolásában. Glazunov szimfóniájának műsorra tűzése Romeo Rîmbu karmester következetességének tulajdonítható, ugyanis szívügye a zenekar repertoárjának állandó bővítése. Teljesen egyéni hangvételű zeneszerzőt ismerhettünk meg, s e mű talán azt sugallta: íme egy romantikus mű, melynek nincs előzménye. Most is méltán dicsérhetjük a zenekar teljesítményét: fegyelmezetten, szakmai hozzáértéssel adták elő a szimfónia nagyon nehéz szólamait.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!