ERDON Helyi hírek

2017.02.08. 13:10

RODOSZ Café: Gyógyíthatod-e önmagad?

Dr. Dégi László Csaba, a Nemzetközi Pszichoonkológiai Társaság igazgatója, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója tart előadást 2017. február 16-án 18 órától a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Bartók-termében. Az előadás mindenki számára nyitott.

Dr. Dégi László Csaba, a Nemzetközi Pszichoonkológiai Társaság igazgatója, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója tart előadást 2017. február 16-án 18 órától a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Bartók-termében. Az előadás mindenki számára nyitott.

A RODOSZ Café előadássorozat következő meghívottja a daganatos betegeket kutatja. Kutatási területe tehát a daganatos beteg, nem a betegség. A daganatos beteg a maga rendszerében, a maga valóságában, a maga történetiségében. A történetiség rettenetesen fontos, mert benne van a henryzmus. Nagyon nehéz ezt a részét kutatni, nagyon nehéz megérteni, hogy lesz valakiből elszenvedője ennek a betegségnek – vallja a kutató. Az igazság az, hogy erre nincsenek egyértelmű válaszok.

A szakértő hangsúlyozza, hogy tíz daganatból a legkonzervatívabb meglátások szerint is négy megelőzhető. Ez azt jelenti, hogy még van hat a tízből, aminek genetikai háttere van, és ott a megelőzéssel semmit nem tudunk elérni. Tehát nincs olyan, hogy minden daganattípust meg lehet előzni egészséges táplálkozással, tudatos mozgással.

Háború a sejtek szintjén

Előadásában az a gondolat is kifejtésre kerül, hogy a daganatos betegség ebben a pillanatban is mindegyikünkben benne van, hisz minden egyes sejt szintjén folyamatos háború van az onkogének és a proto-onkogének, tehát az elváltozásokat védő és az elváltozásokat gyártó sejthalmazok között. Ez egy állandó párbeszédegyensúly, ami bármikor, bárkinél felborulhat. Maga a természet egyébként a daganat rejtelmeit, titkait és a gyógymódját már rég felfedezte. Az elefántok például ki tudják ezt szinte teljesen küszöbölni. A természet önmagában tudja a választ arra, hogy miként lehet daganatmentesen élni, csak az a baj, hogy mi nem vagyunk elefántok, mi másképp csináljuk. Naponta több tízezer géntörés történik bennünk, tehát ennyi esély van arra, hogy valami elromoljon. Mivel a szervezetünk alapvetően túlélésre és gazdálkodásra van beállva, ezért alapvetően mindig próbálja javítani a géntöréseket, mikor sikeresen, mikor kevésbé sikeresen.

Adódik tehát a kérdés: gyógyíthatod-e önmagad? Dr. Dégi László előadásában ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

RODOSZ Bihar közlemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!