ERDON Helyi hírek

2018.06.21. 10:39

Robotversenyeken remekelő Ady-sokk

A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum robotika szakköre ebben az évadban is elindult az FLL (First Lego League) robotversenyen, és jogot szerzett arra, hogy részt vegyenek a nemzetközi döntőn Tallinnban. Ebben az évben a robotok a víztisztítással foglalkoztak.

A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum robotika szakköre ebben az évadban is elindult az FLL (First Lego League) robotversenyen, és jogot szerzett arra, hogy részt vegyenek a nemzetközi döntőn Tallinnban. Ebben az évben a robotok a víztisztítással foglalkoztak.

A debreceni regionális versenyen elsők lettek, majd a bukaresti országos megmérettetésen is győztek, s ezzel jogot szereztek arra, hogy részt vegyenek az Észtországban, Tallinnban megszervezett nemzetközi fordulón. Ezeket a versenyeket az állam nem támogatja, és már csak a regisztráció is sok pénzbe került. Vad Márta igazgatónő munkájának, a szülők áldozatának, az Alma Mater Alapítványnak és a Révai Miklós Szakkollégiumnak köszönhetően kijutottak a versenyre. A 8 fős csapatból csak 3 gyermek képviselte a csapatot. A csapat tagjai: Belényesi Andrea-Vivien, Birta Imola, Lélek Hunor-Kadosa, Pásztor Kristóf, Varga Márk-József, Kovács Sándor, Herman Patrik és Csányi Patrik. A Tallinba menő 3 tanuló Belényesi Andrea-Vivien, Herman Patrik és Kovács Sándor voltak, akik képviselték iskolájukat. Az út Budapesten és Helsinkin át vezetett Tallinba. A versenyen 103 csapat vett részt. Az első díjat a Szlovákiából, Kassáról érkezett magyar iskola 6 fős csapata nyerte. A kassai csapat odament a váradiakhoz üdvözölni őket, annak tudatában, hogy az „Ady-sokk” név alapján ők is magyarok lehetnek.

A versenyen minden csapatnak külön boxja volt, amit ki kellett díszíteniük. A gyerekek sok élményben részesültek, megnézték a tengerpartot, az óvárost és az Észt Tengerészeti Múzeumot. Az adysok a versenyen a legjobb szelfifotó díjat nyerték el.

A többiek

A robotcsapat másik 3 tagja Varga Márk-József, Silaghi Dávid és Herman Patrik, akik közül ketten részt vettek a bukaresti WRO (World Robot Olympiad) versenyen, őket Dobre Katalin tanárnő kísérte el. Ezen a versenyen 4-ik helyezést értek el. A robotcsapat másik 3 tagja Pásztor Kristóf, Csányi Patrik és Kovács Sándor, akikből ketten részt vettek a tatabányai WRO (World Robot Olympiad) versenyen, ahol 4-ik helyezést értek el. A csapatok felkészítőtanára Kotró László-Lehel informatika tanár volt. A rengeteg idegesség, az utazások megszervezése nem volt hiábavaló, mert a gyermekek egy életre szóló élményben részesültek és megtanulták, hogy csak a kitartó, szorgalmas munkának van jó eredménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!