ERDON Helyi hírek

2008.03.07. 15:40

RMGE: közgyűlés és tisztújítás

<p>Bihar megye – A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) Bihar megyei szervezete péntek délelőtt tartotta tisztújító közgyűlését. Az elnöki tisztségbe újraválasztották Szentmiklósi Zoltánt, tiszteletbeli elnök Hegyesi Béla. <a href="http://video.erdon.ro/members.erdon2/RMGE.mpg/viewer.html" target="_blank"><img class="ERDON_RTEimg" width="10" height="10" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" style="" border="0" /></a></p>

Öt napirendi pont szerepelt a közgyűlés programjában, melyek közül az első az elmúlt évi elnöki beszámoló volt. Szentmiklósi Zoltán elmondta, hogy továbbra is az érdekvédelem, az érdekérvényesítés, a szaktanácsadás és az információ áramoltatása volt a céljuk (s ugyanez is marad, tette később hozzá, a tisztújítást követően). Az elnöki beszámoló – formabontóan – nem az elmúlt esztendőben lezajlott eseményeket (találkozók, termékbemutatók, stb.) sorolta, inkább az úgynevezett agrárpolitikai kérdésekre tért ki.

Agrárpolitikai kérdések

Kifejtette például, hogy az első EU-n belüli esztendő úgy zajlott le az agráriumot illetően, ahogyan Románia általában viszonyult a változáshoz: „tűzoltó munkában” keresték a megoldásokat. Megemlítette, hogy a terület alapú támogatásokat nem hogy decemberig, de a mai napig nem kapták meg a gazdák, s azt sem lehet tudni, milyen árfolyamon fogják kiszámolni, továbbá, hogy az őszi vetés támogatásával is „melléfogtak”, például a támogatási jegyre vásárolt gázolaj árát még nem kapták vissza az államtól az üzemanyagtöltő állomások. Újabb példa, hogy a kiürült vegyszeres göngyöleget le kell adni (nem szabad elégetni, szemétbe dobni), csak épp nincs kinek. A vállalkozók a mezőgazdaságban is örülnek, ha kisebb büntetést kapnak egy ellenőrzéskor, mert az ellenőrzés „természetes” velejárója a büntetés, hangzott el.

Országos közgyűlés nyáron

A cenzori bizottság elnökeként Kundi Éva olvasta fel a 2007-es pénzügyi beszámolót, melyből kiderült, hogy „lecsökkent az egyesület vagyona”, és ennek egyik fő oka a kicsi számú tagság. A 2008-ra szóló ütemtervben szerepel, hogy az országos közgyűlésre valamikor a nyáron kerül sor. A megyénkbeli szervezet tervezi egy szaktanácsadói hálózat kiépítését, fogadóórát péntekenként 10 és 12 óra között tartanak, az ifjúsági tagozat létrehozása is küszöbön áll. Utolsó napirendként a mezőgazdászok érdeklődésére számot tartó cégek képviselői mutatkoztak be, reklámozva forgalmazott termékeiket.

Tisztújítás

Az RMGE-közgyűlés negyedik napirendi pontja a tisztújítás volt. Szentmiklósi Zoltán elnök előtejesztését követően szavazták meg a vezetőség névsorát, mely a következő: operatív vezetőtanács – Hegyesi Béla (tiszteletbeli elnök), Szentmiklósi Zoltán (elnök), Szabó Zoltán (alelnök); vezetőségi tagok – Kundi István, Kiss György Dénes, Chifiriuc Veronika, Kádár István; póttagok – dr.Csép Miklós, Kondor Ferenc, Duna József; cenzori bizottság – Kundi Éva (elnök), Csernota Gábor és Horváth Károly (tagok); könyvelési ügyvitel – Szentmiklósi Éva.

 

Rencz Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!