ERDON Helyi hírek

2008.04.14. 17:01

Érkezik az agrártámogatás

<p>Szatmár megye - Nincs látszatja az éves 150 millió lejes tőkeinjekciónak az agrárágazatban — nyilatkozta Viorel Pintea APIA–igazgató. A gazdák szociális támogatásnak tekintik azt, amit mezőgazdaságra kapnak.</p>

Sajtótájékoztatót tartott tegnap az intézmény szatmárnémeti (batizi úti) székházában Viorel Pintea, az APIA Szatmár megyei fiókjának igazgatója, ahol bejelentette: az agrártárca megkezdte a 2007–es évi európai uniós területalapú támogatás folyósítását. Mindezt a tegnap reggel közölte a minisztérium a támogatás–folyósítási ügynökség megyei fiókjaival. Az igazgató ennek kapcsán közölte: a megyéből még a nap folyamán (azaz tegnap — szerk. megj.) mintegy 2700 gazda kapta meg első uniós támogatását, és a hét végéig mintegy 5000 földtulajdonos számláján fog a pénz megjelenni. Pintea fontosnak tartotta kiemelni, hogy az APIA nemrégiben rövidtávú munkahitel folyósítása céljából szerződést kötött három bankintézettel: a CEC–kel, a BRD–vel és az Alfa Bankkal, amely az uniós támogatással egyelő mértékű hitelt folyósít a gazdálkodóknak addig, amíg a szubvenció a számlára meg nem érkezik. Ehhez a hitelhez az APIA egy, a szubvenció értékét igazoló bizonylatot állít ki, amellyel aztán fel lehet keresni a bankot.

Az első benyomások

Ebben az évben szintén lesz az állattenyésztésben darabszám szerinti támogatás. A kérvényezésről nem esett szó, annál több viszont a 2008–as évi uniós területalapú növénytermesztési támogatásról, amely március 3–a óta kérvényezhető az APIA megyei irodáiban. Bár még egy hónap hátravan az igénylés végső határidejéig, eddig 11 000 földtulajdonos nyújtott be igénylést összesen 70 000 hektárra. Amint Pintea megjegyezte: a nagyobb birtoktesten gazdálkodó társulások, kereskedelmi társaságok még nem nyújtották be az igénylést, ez további 100 000 hektár földterületre vonatkozó igénylést jelent majd. Az elmúlt évre a megyében 230 000 hektárra igényelték az eu–s területalapú támogatást. A 2007–es évi szubvenció folyósításának csúszása is szóba került. Az igazgató a késlekedést két okkal: az intézményi háttér gondjaival, illetve a farmerek és az APIA–alkamazottak hozzáértésével magyarázta. Ami az intézményi hátteret illeti, a támogatás–folyósítási ügynökséget (APIA) meg kellett szervezni, létre kellett hozni.

Nem a rendszer volt rossz

A megszervezett intézmény rendszere megfelel az elvárásoknak, ám a tavlyi év folyamán sokszor rosszul működött. Nem a rendszerrel volt a gond — mondotta Pintea — hanem, ahogyan a gyakortlatban működött. A számítógép–park például mintegy száz napot nem működött a tavaly a háromszázhatvanötből. A rendszer újszerűségét az alkalmazottaknak is meg kellett tanulniuk, de ugyanezt kell tenniük a támogatást igénylő farmereknek is. Fontos, hogy mind a framerek, mind az APIA–alkalmazottak megbarátkozzanak az igénylési rendszerrel. Ez mára nagymértékben sikerült is.

 

Bódi Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!