ERDON Helyi hírek

2017.11.08. 18:31

Ritkán előadott művekkel készültek

Ritkán műsorra tűzött művek kerülnek terítékre a filharmónia csütörtöki hangversenyén, melyek próbára teszik az előadóművészeket, hangzott el az intézménynél tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Ritkán műsorra tűzött művek kerülnek terítékre a filharmónia csütörtöki hangversenyén, melyek próbára teszik az előadóművészeket, hangzott el az intézménynél tartott szerdai sajtótájékoztatón.Foica László, a Nagyváradi Állami Filharmónia művészeti igazgatója mutatta be a két vendégművészt. Mircea Călin hegedűművész a filharmónia régi barátja, aki az utóbbi hat-hét év során négyszer volt Váradon, s aki jellemzően ritkán előadott műveket szokott előadásra javasolni, melyek valóságos próbakövek a művészek számára. Most sem volt ez másképp, hiszen Sosztakovics 1., a-moll hegedűversenye egy különösen nehéz mű, mely négy részből áll, akár egy szimfónia. Amint a hegedűművész később elmondta, Sosztakovicsnak ez a műve még az egyetemi évek alatt felkeltette az érdeklődését. Nagyszabású és rendkívül összetett alkotás, melyben drámai, népi és meditatív elemek egyaránt fellelhetők.

Módosította

Egyúttal a hegedűművészek számára az egyik legnehezebben előadható mű, melyet a zeneszerző DavidOistrakh hegedűművésznek dedikált, aki maga is túl nehéznek találta az átmeneteket, melyek során folyamatosan szólnia kellett a hegedűnek. Javaslatára a zeneszerző módosította a művet, melyet ebben a formában élvezhet majd a váradi közönség. Mircea Călin egyúttal elismerő szavakkal illette a filharmónia zenekarát, mint mondta, mindannyiszor komoly és elkötelezett csapattal találkozik Váradon.

Alpaslan Ertüngealp karmester Isztambulban született és a budapesti Liszt Ferenc zeneakadémiát végezte el és több mint harminc éve Budapesten él. Vele kapcsolatban két dolgot hangsúlyozott ki a filharmónia művészeti vezetője: az egyik, hogy 2011-től Claudio Abbado olasz karmester asszisztenseként dolgozott, a másik, hogy a magyarországi M5 tévécsatorna által közvetített karmester vetélkedő zsűritagja – ami elismertségét bizonyítja. Alpaslan Ertüngealp visszaemlékezett a három évre, amelyet a híres olasz karmester mellett töltött el – amint tökéletes magyarsággal elmondta, sokrétű feladatkört látott el, s szükség esetén be is ugrott az akkor már idős karmester helyett vezényelni. Ezekben az években alkalma nyílt világhírű zenekarokkal együttműködni.

Hatalmas bukás

Rahmanyinov I., d-moll szimfóniájával kapcsolatban, mely másodikként lesz előadva a csütörtöki hangversenyen, elmondta: a zeneszerző egy korai műve, melyet a húszas évei elején írt, s amellyel bizonyítani szeretett volna, azonban hatalmas bukás lett, mivel a „kegyetlenül nehéz” darabot egy felkészületlen zenekar játszotta el. A botrány nyomán a zeneszerző összeroskadt, két évig nem is komponált, pszichológushoz járt – ennek a periódusnak a végén mutatták be a csodálatos második szimfóniáját, mely jelenleg az egyik legismertebb és legnépszerűbb műve. Az első szimfóniát többet a zeneszerző élete során nem is adták elő, csak halála után fedezték fel, milyen óriási érték. „Ez a mű azért is közel áll hozzám, mert zongorista vagyok, de egy autóbalesetben eltört a kezem és zongoristaként nem dolgozhattam tovább” - mondta el a karmester, akitől később megtudtuk: eddig csak átutazóban volt Váradon, s nem is gondolta, milyen szép szecessziós épületekkel büszkélkedhet a város. A filharmónia művészeti vezetője elmondta: tudomása szerint ezt a művet még Váradon nem adták elő.

Az Ősz Szimfóniái

Jövő kedden, azaz november 14-én kezdődik Az ősz szimfóniái nevű klasszikus zenei fesztivál a nagyváradi filharmóniában, melynek során az elmúlt évektől eltérően nem egy, hanem két hét alatt mutatják be a hat hangversenyt – mivel, amint a művészeti vezető elmondta, a tapasztalat azt mutatta, hogy egy hét alatt annyi hangverseny megerőltető a közönség számára is. Elsőként a filharmónia Michael Haydn kamarazenekara lép fel, a spanyolországi César Álvarez vezényletével. A bérletek érvényesek a fesztivál minden hangversenyére.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!