ERDON Helyi hírek

2017.01.04. 18:41

Részletek az Újévi Hangversenyről

Látványos és igényes operarészletekkel kezdi el az évet a Nagyváradi Filharmónia. A csütörtökön, pénteken és szombaton műsorra tűzött Újévi Hangverseny vendégművészeivel találkoztunk.

Látványos és igényes operarészletekkel kezdi el az évet a Nagyváradi Filharmónia. A csütörtökön, pénteken és szombaton műsorra tűzött Újévi Hangverseny vendégművészeivel találkoztunk.

A hangverseny során Otto Nicolai, Léo Delibes, Charles-François Gounod , Gaetano Donizetti, Lehár Ferenc, Mozart, Ruggero Leoncavallo népszerű műveiből hangzanak el részletek, többek között a Windsori víg feleségek nyitánya, az Egyiptomi induló, a Tavaszi hangok, a Cigányvajda nyitánya, a Víg özvegyből Vilja áriája, a Kék Duna keringő, hogy csak néhányat említsünk.

A tegnapi sajtótájékoztatón a hangverseny három vendégművésze, Theo Wolters hollandiai karmester, Silvia Micu szopránénekes, valamint Alexandru Constantin bariton vett részt.

Szép és nehéz

Theo Wolters elmondta: örömmel jön vissza Váradra, többször vezényelt már itt, azonban újévi koncerten még nem vett részt, ez külön öröm számára. Kedveli a váradi filharmónia zenekarát, mint kifejtette, a jó karmesterek egyik tulajdonsága, hogy jó szinten tartják a zenekart, minél színvonalasabb teljesítményre serkentik a zenészeket, míg mások épp az ellenkező hatást érik el, „elég öt perc tönkretenni egy zenekart”. Ő viszont azon van, tette hozzá, hogy segítsen és emelje a produkció színvonalát, még ha nem is tartja magát egy tökéletes karmesternek. Theo Wolters egyébként zenész családban született és a Maaastrichti Konzervatóriumot végezte el, az elmúlt évek során többek között az amszterdami királyi zenekar tagja is volt. 2010 óta a Szebeni Filharmónia Zenekarának az első számú karmestere és a Kolozsvári Filharmónia meghívott karmestere.

Silvia Micu szopránénekes elmondta, első alkalommal van Váradon és mivel kedden este későn érkeztek és szerdán már elkezdték a próbákat, még nem volt alkalma körülnézni a városban.

Theo Wolterssel már három hangversenyen vett részt. Mint mondta, az Újévi Hangverseny programja sok nehéz operarészletet tartalmaz, a program egyúttal annyira szép, hogy „még akkor is sikere lenne, ha mi nem lennénk teljesítményünk magaslatán”. Amint a későbbiek során hozzátette, sok vicces részletre számíthat a közönség, ahol a színészi játék is fontos szerepet kap, s mely érthető fordítás nélkül is.

Jókívánságok

Alexandru Constantin bariton énekesről megtudtuk: jogot, majd teológiát végzett, jelenleg pedig a bukaresti zenei egyetem mesterfokozatát végzi és több éve operaénekesként szerződtették. „Templomba járó keresztény ember vagyok” - mondta magáról. Mint hozzátette, a bukaresti Icoana templom teológiát végzett énekeseiből álló kórusát vezeti, a kórustagok közül többen operaénekesek is egyúttal.

A sajtótájékoztató végén Tódor Albert, a filharmónia igazgatója a filharmónia vezetőségének nevében boldog új esztendőt kívánt a komolyzene szeretőinek. Mint hozzátette, az elkövetkezendőkben is azon lesznek, hogy vonzó és színvonalas előadásokkal várják a publikumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!