ERDON Helyi hírek

2010.08.03. 16:55

Rendkívül gyenge a termés

<p>Majtény község mezőgazdasági területein az idén minden eddiginél kevesebb és minőségileg is nagyon gyenge termésre lehet számítani. A sok eső miatt az aratnivaló fele még hátra van.</p>

Majtény községben ebben az évben mintegy 2000 hektáron termesztettek kalászos növényeket a gazdák. Ennek mintegy fele, azaz körülbelül 1000 hektárnyi aratnivaló még a mezőgazdasági termelők előtt áll. Egy dolog már biztosnak látszik: az idei búzatermés amellett, hogy minimális átlaghozamú lett, a rossz minőség miatt búzalisztnek egyáltalán nem alkalmas, legfeljebb takarmányozásra lehet majd használni.

Az eső mindent tönkretett

Cornel Achim, Majtény község alpolgármesterének véleménye szerint az idei rossz, rendkívül csapadékos időjárás következtében a mezőgazdaság szinte minden területén mennyiségileg nagyon kevés, minőségileg pedig rendkívül gyenge termésre lehet számítani. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy az emberek közül az elmúlt években egyre többen mondtak le a mezőgazdaságról, az idén tapasztalt ráfizetéses gazdálkodás pedig az eddig még bizonytalankodókat is meggyőzi arról, hogy ilyen szélsőséges időjárási feltételek mellett egyszerűen nem éri meg mezőgazdasággal foglalkozni Majtény községben. Az árpa és a búza az idén kizárólag takarmányozásra használható majd, a zab tekintetében pedig egyelőre még nem lehet semmi biztosat mondani, hiszen ennek learatása még várat magára. Az elmúlt hét elején leesett nagy mennyiségű eső viszont előidézte a már beérett búzamagvak kicsírázását. Bár már napok óta száraz, meleg idő van, több tíz hektár búzaföldön még mindig áll a belvíz. Ráadásul a hét közepére ismét kiadós mennyiségű esőt jósolnak a meteorológusok, így félő, hogy ezen a héten sem lehet majd learatni a még vízben álló, vagy nedves és emiatt túl lágy földeken a már rég beérett búzát.

Kevés lett a burgonya is

A Majtény községi gazdák arra panaszkodnak, hogy a sok eső miatt kevés burgonya termett az idén és a minősége is csak másodosztályúnak mondható. Mindazok, akik még nem tudták kiásni az idei burgonyatermést arra számíthatnak, hogy az elszáradt indájú krumpli a nedves talajban már rothadni kezdett. Így biztos, hogy szinte mindenkinek a nagykárolyi vagy szatmárnémeti élelmiszerpiacokról kell majd beszerezniük a télire való burgonyaszükségeltük nagy részét. Több tíz hektár kukoricatáblán is még jelenleg is áll a talajvíz, így ezeken a helyeken már biztos nem lesz tengeritermés ebben az évben. Az a kevés gyümölcs pedig (főleg cseresznye és meggy), ami megtermett az idén Majtényban, megbetegedve érett meg a sok csapadék miatt, vagy egész egyszerűen leragyált.

Inkább füvesítenek a lakosok

Majtény község alpolgármestere szerint a lakosság körében egyre többen inkább füvesítik udvaraikat és kertjeiket és egyre többen mondanak le még a zöldségtermesztésről is. „Már inkább csak az idősebb generáció gazdálkodik, a fiatalok inkább sziklakerteket csinálnak, mert ez manapság divatosnak számít községünkben is” - fogalmazott lapunknak Cornel Achim.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!