ERDON Helyi hírek

2008.11.18. 16:54

Reggeli az amerikai elnökkel

<p>Bihar megye - Szervezési hibák miatt elhalasztották a Gheorghe Sincai megyei könyvtár igazgatói tisztségére kiírt versenyvizsgát. Erről és sok egyébről számolt be tegnap Radu Tirle megyei tanácselnök.</p>

Amint az erre vonatkozó jegyzőkönyvben áll, a vizsgabizottság lényeges eltéréseket talált a versenyvizsga meghirdetéseűének szövege és az elvárásokat tartalmazó dokumentumok között, ezért egy új versenyvizsga megszervezését javasolta a megyei tanács elnökének. A vizsga meghirdetése azért nem volt törvényes, mert nem tüntették fel, mik a jelentkezőkkel szembeni elvárások.

A megyei tanácselnök arról is beszámolt: a finnországi Tampere városban résztvett a Európai Régiók Fórumán, ahol elnökválasztás volt, de a hazai jelölt nem kapott elég voksot. Pedig fontos az erős képviselet, ugyanis a fórum lobbizhat az Európai Bizottságnál, mely regionális programokat támogat. A fórum ezenkívül nyári iskolákat is szokott szervezni, s a Nagyváradi Egyetem képviselőivel folytatott egyeztetések során eldőlt, hogy ezentúl váradi egyetemisták részvételéhez is hozzájárulnak majd.

Összesen csaknem 40 kilóméternyi megyei útszakaszt aszfaltoztak le, mondta Radu Tirle, többször is kihangsúlyozva: nem csupán kátyúzásról van szó, új aszfaltréteget fektettek le a szóban forgó szakaszokon. Azt is megemlítette: pont amikor a sajtótájékoztató zajlott, a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetői nyilatkozatot írtak az intézményen belül tapasztalt működési zavarokkal kapcsolatban, s hamarosan egy szakbizottság ellenörzi és elemzi majd az igazgatóság tevékenységét minden szempontból. A tanácselnök arról is beszámolt, hogy egy nappal korábban résztvett azon a találkozón, melyen a Nagyváradi Egyetem, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség, valamint különféle alapítávnyok egyeztettek európai uniós támogatással megszervezendő átképzési tanfolyamokról. „Fel kell készülnünk arra, hogy sok hazai állampolgár jön vissza külföldről az elkövetkezendőkben” — fűzte hozzá a tanácselnök.

Mint megtudtuk, jövőre részt fog venni azon az eseményen, melyen 167 ország jeles képviselője együtt reggelizik majd az Amerikai Egyesült Államok elnökével. Romániából hat személy vesz majd részt a február 5-i eseményen, közülük hárman Bihar megyeiek: rajta kívül hivatalos még Sofronie Drincec nagyváradi ortodox püspök, továbbá Cornel Popa parlamenti képviselő.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!