ERDON Helyi hírek

2011.07.21. 16:12

Régésztábor diákokkal Bobáldon

Még egy hétig tartanak az ásatások a Nagykároly melletti egykori településen. Szatmárnémeti középiskolások is részt vesznek a táborban.

Egy európai uniós projekt keretén belül zajlanak az ásatások Bobáldon, ahol a Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) régészeti szakos diákjainak irányításával – akik már visszatérő vendégek a Nagykároly melletti egykori településen – szatmárnémeti középiskolások is betekinthetnek a leendő régészek munkájába. Az egyetemisták az ásatások során modern eszközöket is használnak: teodolittal, gps-szel, valamint totális stáció segítségével próbálják feltárni a régészeti leleteket, továbbá leltározás, kerámialeírás és rajzolás, illetve adatbázis készítése is szerepel a programjukban. Szatmárnémetiből a Mihai Eminescu és a Doamna Stanca főgimnáziumokból érkeztek X. és XI.-es diákok a régésztáborba.

Hágó Attila Nándor, a Nagykárolyi Városi Múzeum igazgatója elmondta, hogy a táborban zajló eddigi ásatások során egy bronzkori lakóházrészletet tártak fel, valamint kevés csontot tartalmazó gyereksírok is felszínre kerültek. Mindezek mellett a tábor ideje alatt neves szakemberek – Németi János történész, Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója, Szőcs Péter Levente aligazgató, Hágó Nándor Attila nagykárolyi múzeumigazgató, valamint Molnár Zsolt régész, a BBTE adjunktusa – tartanak előadásokat a jelenlévő diákok számára. A régésztábor egyébként július 4-én kezdődött és jövő hét közepén fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!