ERDON Helyi hírek

2017.02.01. 14:35

Rátérnek az elektronikus adatbevitelre

Már használják, de márciustól a tervek szerint kizárólag az elektronikus adatbevitelt alkalmazzák majd a sürgősségi egészségügyi ellátás minden fázisában, így az ellátás minden fázisa nyomon követhető lesz.

Már használják, de márciustól a tervek szerint kizárólag az elektronikus adatbevitelt alkalmazzák majd a sürgősségi egészségügyi ellátás minden fázisában, így az ellátás minden fázisa nyomon követhető lesz.

Az elektronikus alkalmazás kapcsolatot teremt az országos sürgősségi egészségügyi ellátás minden intézménye között, így például ha egy váradi lakos a tengerparton belelépett egy kagylóba és kihívták hozzá a mentőket, az esetet a megyei kórház sürgősségi osztályán is „láthatják” – tudtuk meg dr. Hadrian Borceatól, a SMURD és a megyei kórház sürgősségi osztályának vezetőjétől. De egyebek mellett azt is lehetővé teszi, hogy például a mentők képeket küldjenek az esetről a kórház sürgősségi osztályára, hogy a szakorvos felkészülhessen a beteg fogadására.

Táblagépek

Mint arról már beszámoltunk, a rendszer gyakorlatba ültetéséhez táblagépekkel látták el a Bihar megyei mentőautókat is, a sürgősségi hívások diszpécserszolgálata pedig további számítógépeket kapott, mindez egy uniós finanszírozású program keretében történt. A megyei kórház sürgősségi osztályán technikai problémák merültek fel, az alkalmazást módosítani kellett, így egy ideig nem használták, de most ismét ezzel dolgoznak, a gyorsmentők (SMURD) már egy ideje használják, a megyei mentőszolgálatnál pedig mintegy ötven százalékban alkalmazzák. Az egésznek a lényege, hogy a sürgősségi ellátás rendszerén belül javul a kommunikáció, az eseteket nyomon lehet követni, továbbá idővel egy adatbázis jön majd létre, melynek elemzése nyomán javíthatnak majd a paramétereiken.

Az adatbevitel korábban papíron történt, utólag, nemegyszer pontatlanul, az adatokat szükség esetén nehezen lehetett előkeresni. Felmerült, hogy az elektronikus adatbevitel esetleg a betegellátás rovására megy, de ez nincs így, hangsúlyozta ki a mentőorvos, ugyanis miután a beteget ellátták, a mentőknek rendszerint van idejük, hogy betáplálják az ionformációkat.

Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár a napokban mindezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy nagyon sok országban vezették már be az elektronikus rendszert. Szeptember óta zajlik a tesztelése, a tervek szerint március elsejéig lehetőleg teljesen lemondanak a papíron történő jelentésekről.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!