ERDON Helyi hírek

2015.08.26. 14:05

Premierek évadja a filharmóniában

A közkedvelt és népszerű művek mellett újdonságokkal, premierekkel is készül az évedkezdésre a Nagyvárdi Állami Filharmónia. Az intézmény vezetői számoltak be a részletekről.

A közkedvelt és népszerű művek mellett újdonságokkal, premierekkel is készül az évedkezdésre a Nagyvárdi Állami Filharmónia. Az intézmény vezetői számoltak be a részletekről.

Tartalmas komolyzenei évadnak nézünk elébe, tudtuk meg Foica Lászlótól, a filharmónia művészeti vezetőjétől. Nem titok, hogy a nagyváradi publikum az ismert és közkedvelt műveket várja, de kötelességüknek érzik, hogy bővítsék a repertoárt és Váradon premiernek számító előadásokkal álljanak elő. A szeptemberben kezdődő évad során tíz premier lesz, tudtuk meg.

Bemutatók

Az évadnyitó előadáson E. Lalo Spanyol szimfóniája mellett elhangzik egy Nagyváradon premiernek számító mű is, G. Holst A bolygók című szomfonikus szvitje. Vezényel Romeo Rîmbu, hegedűn közreműködik a németországi Nicolas Köeckert.

Több, a publikum számára különösen vonzó vokál-szimfonikus hangversennyel készülnek – ilyen lesz például a szeptember 24-i Brahms Német rekviem, op. 45, amelyen a svájci Stephen Smith vezényel majd. Október 29-re Mozart c-moll miséjét tűzték műsorra, december 17-én pedig karácsonyi hangverseny lesz, amelyen Dohnányi, Bach és Vivaldi művek hangzanak majd el. Február 4-én Haydn Teremtés oratóriumát mutatják majd be, április 28-án P. Constantinescu Bizánci húsvéti oratórium című műve hangzik el.

A november 5-i hangversenyen is lesz egy váradi premier, N. Rosauro brazil zeneszerző Vibrafonversenye, melyet Alexandru Anastasiu vibrafon szólista mutat majd be. Január 21-én, ugyancsak váradi premierként hangzik el Gerge Chadwick III. szimfóniája, Horváth József vezényletével, június 9-én pedig világpremier lesz: amerikai zeneszerzők műveit mutatják majd be, többek között Kurt Sander idén szerzett kórus-kantátáját, melyet eddig még sehol nem mutattak be. Ezt a hazai származású, Amerikában élő Tiberiu Resteşan karmester tette lehetővé, neki köszönhetik, hogy nem kell külön szerzői jogdíjat fizetni – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón.

Opera

Tavaly nagy sikerük volt azoknak a hangversenyeknek, melyek során egyetlen szerző műveit mutatták be – ezért az idei évadban is lesznek ilyenek. Például november 12-én Ravel műveiből összeállított hangverseny lesz, január 28-án Dvořák fesztivált szerveznek, április 21-én pedig Saint-Saëns estet, a japán származású Shinya Ozaki karmester és Mutsuko Tominaga zongoraművész közreműködésével.

Már hagyománynak számítanak az opera bemutatók – az idén Mozart Varázsfuvoláját tűzték műsorra a színház épületében október 24-én és 25-én, a walesi Julian Smith vezényletével, többek között franciaországi és lengyelországi operaénekesek közreműködésével. Május 5-én pedig operagála lesz, ezt megelőzően pedig, március 3-án és 4-én filmzenei hangverseny a magyarországi Werner Gábor vezényletével. Amint Tódor Albert, a filharmónia igazgatója megjegyezte, ez a műsor egész más lesz mint az, amelyet két évaddal ezelőtt mutatott be a magyarországi művész.  Január 7-én és 8-án újévi hangverseny lesz, három tenor – Marius Vlad Budoiu, Cristian Mogoşan és Stelian Gheorghe közreműködésével.

A filharmónia igazgatója elmondta: ezúttal is lesz őszi fesztivál november 9. és 15. között, ezen többek között egy magyarországi kvartett, valamint egy szintén magyarországi kamarazenekar is fellép majd. Március 24-től pedig hatodik alkalommal szervezik meg a Tavaszi Fesztivált, amelyre ezúttal is fiatal japán vendégművészeket hívtak meg. Szeretnék minél több váradi fiatal számára vonzóvá tenni a fesztivált, hangzott el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!