ERDON Helyi hírek

2018.10.04. 09:43

Premier lesz a váradi filharmóniában

Ma 19 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében vokál-szimfonikus hangverseny lesz. Mendelssohn-esttel várják a közönséget. Tegnap bemutatkoztak a meghívottak.

Ma 19 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében vokál-szimfonikus hangverseny lesz. Mendelssohn-esttel várják a közönséget. Tegnap bemutatkoztak a meghívottak.

Az országban először Nagyváradon most hangzik majd fel F. Mendelssohn-Bartholdy teljes Lauda Sion című műve. Ez a váradi filharmónia soros koncertjének érdekessége. A tegnapi beharangozó sajtótájékoztatón Foica László művészeti vezető elmondta: Mendelssohn-Bartholdy tizenévesen alkotta műveinek nagy részét (hiszen egyébként akkoriban 17–18 évesen már felnőttnek számítottak). Műsoron e szerző művei tehát: Szentivánéji álom – nyitány; d-moll hegedűverseny; Lauda Sion – szólistákra, kórusra és zenekarra, op. 73. Kettős minőségében lép fel a meghívott karmester, Ladislau Horváth, ugyanis hegedűn is közreműködik. Ő kifejtette: Mendelssohn-Bartholdy oratóriumát most állítják színpadra a maga teljességében először az országban.

Részletek

Elsőként tehát a Szentivánéji álom nyitányt hallgathatják meg. A nyitányt Mendelssohn tizenhét éves korában írta; Shakespeare vígjátékának teljes kísérőzenéjét másfél évtizeddel később komponálta hozzá, s ezt 1843-ban mutatták be. Ezt követően a d-moll hegedűverseny fog felcsendülni. A „csodagyermek Mendelssohn” tehetségének igazolására nem is kell jobb példa, mint a tizenhárom évesen, 1822-ben írt hegedűverseny, melyet tanárának, Eduard Rietznek (1767–1828) ajánlott. A mű kézirata 130 évig lappangott. Végül is 1951-ben Yehudi Menuhin (1916–1999) bukkant rá az eredeti kottára egy müncheni antikváriusnál, és tette világszerte ismertté az alkotást, és ő volt az újkori bemutató előadója is. A hangversenyt az 1846-ben keletkezett Lauda Sion – szólistákra, kórusra és zenekarra, op. 73 kantátával zárják. A művet a zeneszerző a Liège-i St. Martin Bazilika rendelésére komponálta.

A meghívott karmester, Ladislau Horváth zenészcsalád ötödik generációjának képviselője, és számos területen tevékenykedik: karmester, szólista, kamarazenész, koncertmester és pedagógus is egy személyben. 2006-ban az I Solisti Fiorentini Zenekar karmesterének és koncertmesterének nevezték ki, mellyel számos koncertet valósított meg. Ugyanakkor, a Harmonica Cantata énekkarral együttműködve, a vokál-szimfonikus repertoárját is gazdagította.

Vokálszólók

A kantáta előadásában ezúttal is a Filharmónia Énekkara fog közreműködni, Lászlóffy Zsolt karigazgató felkészítésével, a vokálszólókat pedig a következő meghívott énekművészek fogják előadni: Gebe-Fügi Renáta – szoprán, Valentina Pușcaș – alt, Marius Boroș – tenor és Tasnádi Ferencz – basszus. A kolozsvári születésű Gebe-Fügi Renáta 2012-ben végzett a kolozsvári Sigismund Toduţă Zenekollégiumban, majd diplomát szerzett a Gheorghe Dima Zeneakadémia hegedű szakán. Jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia III. éves hallgatója ének szakon és a kolozsvári Magyar Opera hegedűművésze. Valentina Pușcaș a Nagyváradi Egyetem Művészeti Fakultásának IV. éves hallgatója, előadóművész – ének szakon. 2015-ben a Sigismund Toduță Nemzeti Énekverseny különdíját, majd 2016-ban a Mariana Nicolesco Nemzeti Román Dalverseny Legjobb fiatal előadóművész díját nyerte el. Művészi fejlődéséhez hozzájárul a Nagyváradi Állami Filharmónia Kórusával való együttműködése és a 2017-es európai turnék. Marius Boroș tenor 1979-ben született Karácsonkőn (Piatra-Neamț). Egyetemi tanulmányait a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián végezte (2008). 2014-től kezdődően számos turnén vett részt Kínában, Németországban, Svájcban és Ausztriában. Jelenleg a szatmári Aurel Popp Líceum kántótanára és a Vasile Goldiș Egyetem lektora. Az 1984-ben, Nagyváradon született Tasnádi Ferencz jelenleg a Nagyváradi Filharmónia kórusának énekművésze.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!