ERDON Helyi hírek

2015.09.16. 16:13

Premier az évadnyitó előadáson

Különlegesnek ígérkezik a Nagyváradi Filharmónia csütörtöki hangversenye. A részletekről Romeo Rîmbu karmester, valamint Nicolas Köeckert hegedűművész, a bécsi konzervatórium tanára számolt be.

Különlegesnek ígérkezik a Nagyváradi Filharmónia csütörtöki hangversenye. A részletekről Romeo Rîmbu karmester, valamint Nicolas Köeckert hegedűművész, a bécsi konzervatórium tanára számolt be.

Az évadkezdés önmagában is figyelemreméltó esemény, s igyekeztek ezt egy különleges hangversennyel is kihangsúlyozni, hogy minél inkább megfeleljenek a publikum elvárásainak, mondta Romeo Rîmbu, a filharmónia karmestere a szerdai sajtótájékoztatón. Édouard Lalo

különleges és ismert Spanyol szimfóniája mellett Nagyváradon premierként mutatják be Gustav Theodore Holst A bolygók című szimfonikus szvitjét, egy „monumentális, nagyszerű művet, mely ismert ugyan, ám különleges hangszerelése miatt csak a nagy zenekarok mutathatják be”.

Hangszerek

Amint a karmester elmondta, egyrészt különleges technikai felszereltség szükséges, például angolkürt, az igen ritkán használatos altfuvola, basszus oboa és klarinét, kontrafagott, másfelől szinte minden hangszerből több kell a megszokottnál, „egy egész hadseregnyi zenész szükséges”; mindazonáltal a mű mesterien adagolja a különböző hangszerek játékát, miközben egy változatos zenei palettát vonultat fel. Ahhoz, hogy el tudják játszani a szvitet, tizenhét vendégművész közreműködése szükséges, többek között Marosvásárhelyről, Aradról, Kolozsvárról és Temesvárról érkeztek.

A mű hét részből áll, mindegyik egy-egy planétának felel meg, s mindegyiknek szuggesztív címe van: Mars, a háborúhozó; Vénusz, a békehozó; Merkúr, a szárnyas hírnök; Jupiter, a boldogsághozó; Szaturnusz, az időskor hozója; Uránusz, a mágus; Neptun, a misztikus. Holst leghíresebb műve során a dinamikus, harcias hangzás, mely némiképp a Csillagok Háborúja zenéjéhez hasonlítható az extrém statikussággal, „égi csillogásokkal” váltakozik.

Láthatatlan kórus

A mű egy másik különlegessége, hogy a filharmónia női kórusa „láthatatlanul” közreműködik majd, a különleges hangzás érdekében. Ráadásul két részre oszlik, a kórustagok két külön helyiségben énekelnek majd, úgy, hogy nem is hallják majd egymást. A női kórus énekével fejeződik be a mű, úgy, hogy a hang fokozatosan halkul el, míg a zene egybeolvad a csenddel. Ezt pedig úgy oldják majd meg, hogy a helyiségek ajtajai bezárulnak – árulta el a karmester.

A huszadik századi művek a szerzői jogdíjak miatt is nehezen hozzáférhetők, a filharmóniának szerencsére évekkel ezelőtt sikerült megvásárolnia ezt az alkotást, melyet remélhetőleg értékének megfelelően, valódi ajándékként fogad majd a nagyváradi közönség – tette hozzá Romeo Rîmbu.

Az évadnyitó hangverseny külföldi vendégművésze Nicolas Köeckert hegedűművész, a bécsi konzervatórium tanára, aki Romeo Rîmbu ismerőseként immár negyedik alkalommal jár Váradon. „Nagyon örülünk, hogy elfogadta meghívásunkat, szenzációsan játszik” - mondta a karmester. A hegedűművész a spanyol szimfóniában közreműködik, mely – amint a filharmónia honlapján olvasható - egy öttételes hegedűverseny, mely 1873-ban keletkezett, s népszerűségét nagymértékben a spanyol koloritnak is köszönheti, amely a francia zenében egyébként is divatos volt akkortájt.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!