ERDON Helyi hírek

2008.06.09. 10:56

Posticum: kulturális estet szerveztek

<p>Nagyvárad - Vasárnap kulturális estet szerveztek a váradi Posticum Ifjúsági Központban. Újból megnyitották a Mosolygó Parnasszus című kiállítást, melyet dr. Molnár Valéria irodalmi összeállítása követett.</p>

A Máriási Masznyik Iván és Kóka Ferenc közelmúltban elhunyt magyarországi képzőművészek munkáiból összeállított, Mosolygó Parnasszus című kiállítást szombat délután már egyszer megnyitották a Posticum Ifjúsági Központban, azonban mivel az eseményen kevés érdeklődő volt jelen, a szervezők úgy döntöttek, hogy vasárnap este újból élnek a lehetőséggel. Dr. Molnár Valéria, a Kóka Ferenc Művészeti Alapítvány vezetője elmondta: a fundáció névadója 1934-ben született, képzőművészeti gimnáziumba és főiskolára járt, többek közt Bernáth Aurél festőművész is tanította. A 60-as, 70-es években az Élet és Irodalomban is megjelentek grafikái, "egy tenyérni lapon olyan drámát tudott megjeleníteni, melyből egyből kitünt tehetsége, rajztudása". 1997-ben, autóbalesetben hunyt el, három évre rá felesége is meghalt. Barátságuknak betudhatóan végrendeletében dr. Molnár Valériára bízta a hagyatéka kezelését. Egy budapesti alapítvány által kiírt pályázatnak köszönhetően az idei év elején nyílt lehetőség arra, hogy kiállítás nyíljon az alkotásaiból. Ezen a tárlaton dr. Molnár Valéria megismerkedett Székács Andrással, aki annak a Máriási Masznyik Iván képzőművész által hátrahagyott örökségnek a kezelője, aki az említett időszakban szintén publikált az ÉS-ben. A szerencsés egybeesés folytán a két művészbarát megegyezett abban, hogy a továbbiak közös vándorkiállítás keretén belül fogják bemutatni az elhunyt képzőművészek grafikáit.

Irodalmi összeállítás

A nyitóbeszédet követően a jelenlevők megtekintették Székács Andrásnak a Máriási Masznyik Iván festményeiről készült filmjét, majd irodalmi összeállítás következett dr. Molnár Valéria és Bajovics Milán hegedűművész közremőködésében. Ennek keretében a kiállított képeken szereplő nyugatos írók, költők munkái közül hangzott el egy csokorra való úgymint: Berda József: Vendégszeretet; Füst Milán: Tavaszi dal, vándordal; Tersánszky JózsiJenő: Cicának; Várnai Zseni: Csak jön, valamint Fekete kalap; Weöres Sándor: A kutya; Pilinszky János: Egy életen keresztül; Kiss Tamás: Az alvó testvér; Somlyó Zoltán: Mese a relatívitásról; Rónay György: Babits a betegágyon; Juhász Gyula: Gulácsy Lajosnak és Janus Pannonius: Búcsú Váradtól című írása.

Ciucur L. Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!