ERDON Helyi hírek

2016.10.12. 14:12

„Pokoli kemény előadás lesz”

Operagála készül ma a Nagyváradi Filharmóniában. A fő vendégfellépők szerdán sajtótájékoztatón beszéltek a felkészülésről és arról, mit nyújtanak a közönségnek. Váradi kötődéseik is vannak.

Operagála készül ma a Nagyváradi Filharmóniában. A fő vendégfellépők szerdán sajtótájékoztatón beszéltek a felkészülésről és arról, mit nyújtanak a közönségnek. Váradi kötődéseik is vannak.

Lehetne több előadás is az ilyenekből, kérik is, de nincs rá elég ember, valamint a vendégművészeknek is tovább kell utazniuk – mondta szerdán Tódor Albert, a Nagyváradi Filharmónia igazgatója a csütörtöki operagálát beharangozó sajtótájékoztatón. Az est 19 órától lesz, műsoron W. A. Mozart, G. Verdi, G. Bizet, R. Leoncavallo, F. Cilea, G. Puccini és R. Wagner népszerű operáinak részletei lesznek. A zenekart Peter Oschanitzky vezényli, közreműködnek: Carmen Gurban – szoprán, Sorin Lupu – tenor és Mészáros Levente – bariton. Az eseményen részt vesz a filharmónia énekkara is, karigazgató: Lászlóffy Zsolt.

Elhivatottan

Az esemény beharangozó tájékoztatóján a filharmóniában Peter Oschanitzky fogalmazott először úgy, hogy „pokolian nagy elvárásokat támasztó est lesz”, majd Carmen Gurban jegyezte meg, hogy „pokoli kemény előadás lesz”. Épp ezért elhivatottan készültek rá. Oschanitzky úgy véli, épp emiatt is nagyon érdekes lesz a közönség számára a produkció, Gurban pedig hozzátette: ő, valamint Sorin Lupu a kolozsvári operában dolgoznak, de már két éve is voltak itt fellépni, és kellemes emlékeik vannak. Telt házra számítanak. Lupu azt is elárulta, hogy egyik testvére az itteni társulatnál színész, ezért is kötődik Váradhoz is – az előadás kapcsán pedig kifejtette: „ez nekem egy újabb vizsga lesz”.

Akinek viszont az első ilyen „vizsgái” között van, az Mészáros Levente lesz. A fiatal szólista elmondta: nagy lehetőségnek tartja ezt a fellépést, és ez az első alkalom, hogy együttműködik a váradi filharmóniával.

A művészekről

Mészáros Levente egyébként a váradi Francisc Hubicban tanult, majd 2014-ben debütált, a váradi színház által színpadra állított Figaro házasságában. Idén a budapesti Virtuózok versenyen különdíjas lett. Jelenleg a váradi egyetemen tanul tovább.

Peter Oschanitzky karmester temesvári, 1975-ben végzett Bukarestben, számos díjat nyert, európai és tengerentúli fellépések sokasága fűződik nevéhez.

Carmen Gurban a kolozsvári román opera művésze, Kolozsváron is végzett, és tanít is az ottani egyetemen. Kollégája, Sorin Lupu ugyancsak ott végzett, és számos európai országban lépett már fel, több díjat is kapott.

A műsor

A tervezett teljes műsor: G. Verdi – Nabucco – nyitány; W. A. Mozart – Figaro házassága – Non piu andrai; G. Verdi – Rigoletto – La donna e mobile; G. Verdi – Aida – Ritorna Vincitor; R. Leoncavallo – Bajazzók – Vesti la giubba; F. Cilea – Adriana Lecouvreur – Io son l’umile; G. Bizet – Carmen – Intermezzo; G. Puccini – Pillangókisasszony – Duett; R. Wagner – Tannhauser – Zarándokok kara; R. Wagner – Lohengrin – Nászinduló; W. A. Mozart: Don Giovanni; Fin ch’han dal vino; G. Bizet: Carmen – La fleur que tu m’avais jetée; G. Puccini – Pillangókisasszony – Un bel di vedremo; G. Verdi: Nabucco – Rabszolgák kórusa; G. Puccini: Tosca – Ah, quegli occhi; G. Puccini – Tosca – Vissi d’arte; G. Puccini – Turandot – Nessun dorma; G. Puccini – Bohémélet – O soave fanciulla; G. Verdi – Aida – Gran finale secondo.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!