ERDON Helyi hírek

2008.10.03. 14:44

PKE: az első "akkreditált" tanévnyitó

<p>Bihar megye – Többen még a PKE évnyótóján sem ocsúdtak fel abból a meglepetésből, hogy az egyetemet akkreditálta a parlament. <A href="http://video.erdon.ro/members.erdon2/Tan%C3%A9vnyit%C3%B3%20a%20PKE-n%20I..mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://media.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Tőkés László püspök EP-képviselő Pál apostolnak a zsidókhoz írt leveléből vett idézetre építette beszédét, hangsúlyozva azt, hogy a szellemi energiaforrások fontosak egy közösség, nép életében, majd figyelmeztetett:  a nép szellemi kiapadásának korszakát éljük és Trianon után is erőink megsapolását kell elszenvednünk. Elmondta, hogy ma a beolvasztás  alattomos politikájával akarják leteríteni a magyarságot. Kijelentette: "nemcsak az ellenségeink gáncsolnak, de a mieink kicsinyhitősége is akadályozott minket." A vizuális kultúra világában az a veszély áll fenn, hogy elveszítjük hitbeli víziónkat. Ne legyünk rabjai a nézésnek, lássuk is a dolgok mögött megbújó lényeget - hírdette a hallgatóságnak.  Hozzátette, hogy a PKE akkreditációja szerves része a rendszerváltásnak, hiszen az egyházi- és a vallásszabadság alapvető emberi jogok egy demokratikus államban. Végezetül felkérete a helyi és a megyei önkormányzatot, a magyar és a román kormányhatalmat, hogy a jövőben is támogassák a PKE-t.

Mégiscsak hathatós?

Tolnay István a PKE vezetőtanácsának megbízott elnöke beszédében köszönetet mondott mindazoknak az intézményeknek, melyek segítettek az egyetemnek ebben a sikerében, többek között említve azt is, hogy az RMDSZ hathatós segítségére is szükség volt az akkreditáció elnyerésében, ellentmondva ezzel Tőés Lászlónak a két nappal azelő tett nyilatkozatára, miszerint az RMDSZ segítsége az akkreditáció ügyében nem volt jelentő Matekovics Mihály az Oktatási Minisztérium kisebbségi oktatásért felelős fősztályának vezérigazgatója felolvasta Pásztor Gabriella tanügyi államtitkár levelét, melyben szintén az állt, hogy a PKE akkreditációja tulajdonképpen az RMDSZ közbenjárásának eredménye. "Mi nem a sajtóban hadakoztunk, hanem a bizottságokban, a parlamentben, a plénum előtt" - hangzott az államtitkári levél.

Üzenetek

Toró T. Tibor RMDSZ-es parlamenti képviselő elmondta: "Én is kisebbfajta csodálkozással fogadtam az egyetem akkreditációját, holott egy normális országban az ilyen jellegű döntések kizárólag szakmai, és nem politikai szempontok alapján születnek meg." Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere elmondta: azok az értékek, amelyeket itthon megteremtünk - és ilyen az akkreditált egyetem is - kötelezettségeket rónak ránk, majd az elsőévesekhez fordilva ezt mondta: "itthon képzeljétek el jövőtöket, mert szükség van rátok itthon."

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!