ERDON Helyi hírek

2016.10.19. 16:58

„Pezsgőzés”, holland karmesterrel

Nagyon szeret az itteni társulattal dolgozni – mondta szerdai sajtótájékoztatójukon a hollandiai karmester, Josef Suilen, aki a váradi filharmóniában csütörtökön sorra kerülő hangverseny dirigense.

Nagyon szeret az itteni társulattal dolgozni – mondta szerdai sajtótájékoztatójukon a hollandiai karmester, Josef Suilen, aki a váradi filharmóniában csütörtökön sorra kerülő hangverseny dirigense.

Nem először jár Romániában, és nem csak Váradon dolgozott már: ismét itt köszönthetjük Josef Suilen hollandiai karmestert. Akárcsak a váradiak által talán jól ismert Dana Borșant, aki tíz évig élt és dolgozott itt. Ők ketten lesznek a váradi filharmóniában csütörtökön sorra kerülő hangverseny meghívott művészei. Műsoron: W. A. Mozart – 9., Esz-dúr zongoraverseny, K.271, F. Liszt: 2., A-dúr zongoraverseny; J. Haydn: 88., G-dúr szimfónia. A vendégek szerdán sajtótájékoztatón előlegezték meg, mi várható.

Két „fejezet”

Dana Borșan elmondta: „két jól elkülöníthető részből áll majd a hangverseny, Mozart és Liszt két fejezetre osztja”. Josef Suilen, aki már harmadszor jön Váradra, hozzátette: „Mozart eme darabja is tele van fantáziával. Olyan, mint a pezsgő, feltör, szikrázik. És a Liszt-rész utáni Haydn-mű még egy harmadik fejezetet is hozzáad majd. Ez talán még finomabb Mozartnál is, az egyszerűsége lenyűgöző”. Megjegyezte: „nagyon szeretek a váradi zenészekkel dolgozni, itt nagyon jó a hozzáállás is, ami alapvetően fontos egy megfelelő hangversenyhez”.

Ami a két vendéget illeti, Josef Suilen az amszterdami Zeneakadémián diplomázott. A londoni Covent Garden Operaházban tanult, majd Carlos Kleiber és Bernard Haitink mellett dolgozott segédkarmesterként. Számos kiváló előadóművésszel működött együtt, több neves európai zenekart vezényelt: Brabant Kamarazenekar, a Holland Rádiózenekar, Limburg Szimfonikus Zenekar, emellett Ukrajnában, Bulgáriában, Romániában is többször színpadra lépett már szimfonikus- és operaprodukciók karmestereként. 2012-ben debütált a Bombay-i Kamarazenekar élén, Indiában.

Dana Borșan Kolozsváron született. A bukaresti C. Porumbescu Konzervatórium elvégzése után számos kurzus résztvevője volt: Hans Leygraf (Salzburg, Mozarteum), Heleni Boschi (Weimar). 17 országban több, mint 900 koncertet és szólóestet tartott már (Németország, Franciaország, Olaszország, Írország, Nagy-Britannia, Norvégia, Moldova, Magyarország). Szólista karrierje mellett kiemelkedő oktatói tevékenységet is folytat, 1990-től zongoraosztály vezetője Bukarestben, diákjai számos nemzeti és nemzetközi verseny díjazottjai. 2012-től az intézmény szenátusa elnöki tisztét is betölti.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!