ERDON Helyi hírek

2009.09.01. 17:30

Partiumi Magyar Napok: az élőzenének megvan a varázsa

<p>Szatm&#225;rn&#233;meti &#8211; A Partiumi Magyar Napok<br /> z&#225;r&#243;koncertj&#233;n nagy sikert aratott a<br /> Tak&#225;ts Tam&#225;s Dirty Blues Band. Az<br /> egy&#252;ttes frontember&#233;vel, Tak&#225;ts<br /> Tam&#225;ssal a fell&#233;p&#233;s ut&#225;n<br /> besz&#233;lgett&#252;nk.</p>

— Milyennek találta a szatmári közönséget?
— Zseniális, nagyon aranyosak voltak. Egyből tapsoltak, jól érezték magukat, mosolyogtak. Nagyon szeretem a mosolygós közönséget. Jó volt a technika, ismerjük őket egy ideje. Nagyon jó volt a minősége. Szép volt a színpad. Ez úgy ahogy van, tökéletes volt. A helyszín is jó volt. Jó nagy hely volt, tele volt emberekkel, táncoltak, énekeltek, tapsoltak. Én csodálatosan éreztem magam. Tíz éve annak, hogy mi először itt jártunk. Az az igazság, hogy sokat koncertezünk, hála a jó Istennek. Általában azért inkább Erdélyország felé szoktunk mászkálni, Székelyudvarhely, meg azon a környéken. Itt, a Partiumban érdekes módon kevesebbet koncertezünk, Nagyváradon voltunk kétszer–háromszor. Itt lelkesebb a közönség, mint máshol, mert szerintem itt nincsenek annyira elkényeztetve. Például ott a Diáksziget. Mióta létezik diáksziget, mindig ott voltunk, idén már nem, mert annyira alacsony gázsit ajánlanak. Én azt vettem észre, hogy az anyaország önpusztító kultúrpolitikát folytat. A külföldi fellépők iszonyatos magas gázsikért jönnek, még olyanok is, akiknek még a nevét sem ismerem, közben a saját magyar zenekarainkat nem becsülik meg a szervezők. De a zenekarok is hibásak, mert amatőr, félamatőr zenekarok egymás alá ajánlanak. Van, aki ingyen megy, sőt fizet, csakhogy felléphessen, és egyszerűen már nem becsülik meg a komoly zenekarokat, legalábbis én ezt vettem észre. Ide ez még nem gyűrűzött be, itt azért még megbecsülik az embert, itt még értékelik a jó zenét. Ezért idén nem is voltam a szigeten, de abból az irányból már csak a tuc–tuc zenét hallottam. Ez a hihetetlen gépies vacak, ez megy, borzalom. Ilyen szempontból rosszabb a helyzet Magyarországon.
— Ön szerint milyen jövője van az élőzenének?
— Úgy gondolom, hogy szerelmeskedni és zenélni igazából csak élőben jó. Tehát lehet használni műanyagokat, de az sosem igazi. Ezt a színpadon is elmondtam. Én úgy gondolom, hogy ez a két dolog, a szerelem és a zene annyira emberi, hogy csak akkor működik, ha emberek csinálják. Ha már számítógépek csinálják, akkor az már nem ér ennyit, az már iparművészet. Szerintem egy festőművészt sosem pótol egy alkalmazott grafikus, vagy más. Az egy más műfaj.

Csuka Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!