ERDON Helyi hírek

2010.03.03. 15:08

Orvosi műhiba történt?

<p>Nagyvárad - A Nagyváradi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetősége fegyelmi eljárást kezdeményezett egy nőgyógyász és az asszisztense ellen, azután, hogy egy páciens tisztázatlan körülmények közt elhunyt.</p>

A Nagyváradi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetősége fegyelmi eljárást kezdeményezett dr. Horia Olah nőgyógyász és Maria Leucuţa asszisztensnő ellen, azután, hogy egy 36 éves nő egy méhkaparást követően eddig tisztázatlan körülmények közt meghalt, jelentette be kedden dr. Liana Antal, az intézmény menedzser-igazgatója. Florentina Covaciut február 22-én utalták be a kórházba, méhnyakpolip diagnózissal. Negyvennyolc órás antibiotikus kezelést követően, február 24-én 11.45 óra körül dr. Horia Olah méhkaparrást csinált neki és eltávolította a polipját. Közel 45 perccel a sebészi beavatkozás után a páciensnek a szívműködése normális volt, és az érzéstelenítés hatása is elmúlt. Körülbelül háromnegyed óra elteltével azonban az állapota rohamosan romlani kezdett, minek következtében az ügyeletes orvosi gárda újjáélesztéssel próbálkozott. 14.30 óráig nem jártak sikerrel, így a nőt halottnak nyilvánították.

Tovább vizsgálódnak

Az esetről az Egészségügyi Minisztérimot és az ügyészséget is értesítették. Dorel Moţiu, az utóbbi intézmény szóvívője azt közölte: a boncolás azt mutatta ki, hogy a sebészeti beavatkozásnak betudhatóan egyetlen szerv sem sérült. Az ügyről közleményt bocsátott ki a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, melyben az áll, hogy az érintett személyek és a szemtanúk nyilatkozatain alapuló fegyelmi eljárás nem mutatta ki, hogy eltérés történt volna az ilyenkor szokásos gyógymódtól és diagnosztikai procedurától. Ugyanakkor tovább vizsgálódnak, hogy megállapítsák a halál pontos okát. Dr. Horea Olah úgy véli: őt nem lehet hibáztatni, mert a boncolás is kimutatta, hogy a nő nem a sebészeti beavatkozás következtében halt meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!