ERDON Helyi hírek

2013.09.25. 16:20

Oroszországi zeneszerzők estje

Nagyvárad- Szerdán a szokásos heti sajtótájékoztató zajlott a filharmóniában. Elhangzott: a csütörtöki bérletes hangversenyen az orosz zeneirodalom két kimagasló alkotójának műveiből kínálnak válogatást.

Nagyvárad- Szerdán a szokásos heti sajtótájékoztató zajlott a filharmóniában. Elhangzott: a csütörtöki bérletes hangversenyen az orosz zeneirodalom két kimagasló alkotójának műveiből kínálnak válogatást.

A 19 órától elsőként elhangzó mű Csajkovszkij: Polonéz a Jevgenyij Anyegin című operából. A zeneszerző tudatában volt annak, hogy ez az opera műfajilag nagyban különbözött az ő korában szokásos zenei színpadon megszólaló operákhoz képest, a minden külső hatást nélkülöző intim tematika pedig szokatlan volt az akkori színházi közönség számára.

Ezt követi Sosztakovics 1., a-moll hegedűversenye, melyet 1956-ban komponált, majd ugyanabban az évben a nagy hegedűművész, David Ojsztrah mutatott be Leningrádban és Moszkvában. Hegedűversenyének avatott tolmácsolására minőségi garancia Florin Croitoru hegedűművész. A művész a különböző nemzetközi hegedűversenyeken 11 díjat kapott, ezek közül kiemelkedő az 1992-ben a bécsi Fritz Kreisler versenyen kapott I. díj. Ő az egyedüli román hegedűművész, aki ilyen magas nemzetközi kitüntetésnek örvend. Számos CD-felvétel, valamint élő tévé és rádió adás tette közismerté nevét: az Egyesült Államokban, Magyarországon, Olaszországban, Franciaországban, Ausztriában, Japánban, Írországban, Izlandon, Svédországban, Lengyelországban, Norvégiában, Nagy-Britanniában és hazánkban. Felvételein és repertoárjában a hegedűre írott művek legnagyobb része szerepel, a barokktól el egészen a kortárs zenéig, olyan művek is, amelyeket nagyon ritkán hallhatunk.

Teljes meghajlás

A koncert második felében Csajkovszkij V., e-moll szimfóniája fog felcsendülni. Ez a mű, ugyanúgy, mint Beethoven V. szimfóniája, a végzetről tanúskodik. Csajkovszkij jegyzet füzetében a következő bejegyzés olvasható: „Teljes meghajlás a sors előtt”.

A meghívott karmester Gheorghe Costin karmester, zeneszerző és zenekar tanár. Egyforma odaadást tanúsított úgy a szimfonikus műfaj, mint az opera iránt. Romániában az összes filharmonikus zenekarnál volt meghívott karmester, de külföldön is vezényelt egyes nagynevű európai zenekar vendégkarmestereként és román zenekarok élén is koncertkörutakon, valamint neves fesztiválokon. Életrajzának meghatározó pillanatai voltak a Sergiu Celibidache, Erich Bergel, és Yannis Xenakis-al való találkozások néhány koncert alkalmával (1992 és 1993), melyekért a Romániai Előadóművészek és Kritikusok Egyesülete díjával tüntették ki. A 2005-ben szervezett George Enescu Nemzetközi Fesztivál Németországba és Belgiumba kihelyezett koncertkörútját követően az ICR a George Enescu Medált adományozta neki, mintegy elismerésképp, amiért a román kultúrát külföldön népszerűsítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!