ERDON Helyi hírek

2014.09.15. 14:49

Öröm anyanyelvünkön tanulni

A megnyitóbeszédek mellett szavalatok, ének, léggömberegetés is volt a nagyváradi Szacsvay Imre általános iskola évnyitóján, de nem hiányzott az áldás és az igei útravaló sem.

A megnyitóbeszédek mellett szavalatok, ének, léggömberegetés is volt a nagyváradi Szacsvay Imre általános iskola évnyitóján, de nem hiányzott az áldás és az igei útravaló sem.

Szilágyi Domokos Október című versének néhány sorával köszöntötte az egybegyűlteket Pásztor Gabriella igazgató. „Már fázik az éj de kinyílnak a szélben/Az őszike szirmai – fázik az éj.”- hangzott el. Biharsályiban, ahol immár harmadik alkalommal fogják megtartani a Szacsvay-napok szabadtéri változatát – folytatta - tengernyi őszikét, azaz őszi kikericset láttak, a fényképeket meg lehet tekinteni az iskola honlapján. Míg két éve mintegy kétezren gyűltek össze az ünnepségre, tavaly ezerkétszázan voltak, az idén pedig – mivel most már a biharpüspöki Juhász Gyula iskola is hozzájuk tartozik – másfél ezer résztvevőre számítanak október 11-én.

Tervezet

Amint a nyitóbeszéd során elmondta, nagyon örül annak, hogy megfelelő körülmények között tudják elkezdeni a tanévet, a nyár folyamán is fáradtságot nem kímélve dolgoztak ezen.

A tanintézetek nemrég közvitára bocsátott új működési szabályzat-tervezetével kapcsolatban Pásztor Gabriella arra biztatta a szülőket: tanulmányozzák át és szóljanak hozzá. A tervezet ugyanis többek között azt is tartalmazza, hogy a diákok be sem hozhatják a mobiltelefont az iskolába. A Szacsvay Imre iskolában egyébként már évek óta bevezették, hogy ha a diáknál lehet is mobil, nem matathat vele, ellenkező esetben elkobozzák és csak a szülő válthatja ki. Megemlítette azt is, hogy az iskolában két éve oktatnak sakkot a diákoknak, s remélhetőleg a tanintézet is részt fog venni a minisztérium által kezdeményezett sakkoktatási projektben. Szó esett még az opcionális tantárgyakról, s arról, hogy a magyar nyelv azért nem szerepel ezek között, mert a tanárok arra törekednek, hogy erre az órákon kívül már ne kelljen külön időt szánni. Az anyanyelvi eredmények kiemelkedőek az iskolában, s ez így van jól, hiszen „nincs nagyobb öröm annál, mint anyanyelvünkön tanulni, beszélni, szeretni”.

Áldás

Kecse Ákos IV. osztályos tanuló verssel köszöntötte azokat, akik most először jöttek iskolába, majd Veres-Kovács Attila várad-olaszi református lelkipásztor mondott áldást az új tanévre és a tanévnyitón megjelentekre a 90. Zsoltár néhány igéjével: „Taníts meg minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk (…) és a mi kezünknek munkáját tedd állandóvá.”

Később Tóth Attila segédlelkész hitre buzdította a jelenlévőket, hiszen „minden lehetséges a hívőnek” - s arra, hogy mindig tartsák szem előtt, amikor egy kicsit nehezebb: két ember között a legrövidebb út egy mosoly.

A második osztályos Csengeri-Bicsak Csongor énekelt, majd Sele Tünde tanfelügyelő közvetítette Nicolae Avram főtanfelügyelő szavait, majd az iskola embert faragó szerepéről, a szülők és a pedagógusok, s legfőképpen a gyermekeke bizalmának jelentőségéről szólt. Legyenek a nemzet lámpásai, biztatta az iskolásokat, majd Böjte Csaba szavait idézve szólt arról: Isten nem teremt selejtet, mindenkiben ott az a kis gyémánt, ami csiszolásra vár.

Szimbolikus kapu

Makai Zoltán a Premontrei Öregdiákok Egyesülete nevében köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Zahu Valária által felkészített negyedikesek „pompom” tánca következett. Később a negyedikes Szabó Timea szavalt, majd Iagăr Sabin rendőr szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta, hogy a rendőrök barátok, akik őrzik az iskolát és akikre számítani lehet, ha baj van. Téglás Tamara és Balogh Gergő szavalatát követően a diákok léggömböket engedtek szélnek, s egy másik megható momentummal ért véget a megnyitó: az iskola legkisebbjei, a nulladik osztályosok sorban átmentek a negyedikesek által alkotott élő kapun, így váltak a tanintézet diákjaivá…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!