ERDON Helyi hírek

2011.11.03. 11:57

Orgonakoncert volt Hegyközszentmiklóson

Bihar megye - Az Érmelléki Református Egyházmegye Diakóniai Alapítványa (ÉRDA) második alkalommal, ezúttal Hegyközszentmiklóson szervezett koncertet. Az apropót Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója adta.

Bihar megye - Az Érmelléki Református Egyházmegye Diakóniai Alapítványa (ÉRDA) második alkalommal, ezúttal Hegyközszentmiklóson szervezett koncertet. Az apropót Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója adta.

 

 

Október utolsó vasárnapjának délutánján a hegyközszentmiklósi templom harangjai nem csak a helyieket, de az Érmelléki Egyházmegye minden gyülekezetének tagjait hívogatták: vegyenek részt a Liszt Ferenc műveiből az Érmelléken élők számára elnevezésű orgonakoncerten. Érkeztek is szép számmal a zene, az orgonamuzsika és Liszt művészetének kedvelői. Bár néhány hely üresen maradt, a szervezők nem ezek miatt búslakodtak, hanem a résztvevőknek örültek. Árus László házigazda lelkipásztor köszöntő szavai után Bara László nagykágyai lelkész, egyházmegyei főjegyző igei szolgálata következett, aki Pál apostolnak a Thesszalonikabeliekhez írott levele alapján hangsúlyozta: fontos a gyengék erősítése és a tétlenkedők megintése.

 

A diakónia fontossága

 

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület képviseletében Vinczéné Pálfi Judit egyházkerületi missziói előadó tanácsos néhány szóban összefoglalta miért fontos a diakónia, miért kell az egyházaknak a diakóniai szolgálatokat felvállalniuk. Kiemelte: a hitből jó cselekedetek kell fakadjanak, és fontos, hogy mi is jót cselekedjünk. Ezt követően Balogh Anikó, az ÉRDA diakónusa ismertette, hogy milyen tevékenységeket végez az alapítványon belül. Elmondta, hogy közel 150 család van jelenleg nyilvántartásban, de ez a szám is folyamatosan változik. A célcsoport a hátrányos helyzetű nagycsaládosok, és a fogyatékkal élők, illetve családjaik. Nemrég indították be a baba-mama kört Székelyhídon, melynek célja a nők, az édesanyák, és ezáltal a családok erősítése. Tervei között szerepel tevékenységeit kiterjeszteni az idősek irányába is.

 

Hatvan perces konecrt

 

A családok látogatása és támogatása mellett zajlik a szociális ügyintézés, egészségügyi intézményekkel tartva a kapcsolatot próbál segíteni egyes családtagoknak, hogy rendezzék az egészségügyi állapotukat. Emellett nem elhanyagolható a családok lelki támogatása sem, hisz „Krisztus gondviselő szeretete sok sebet be tud gyógyítani”. Beszélt a nehézségekről is, melyekkel nap mint nap találkozik. Ezután került sor a hangversenyre, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Bár a templomban kicsit hűvös volt, a hallgatóság lelkiekben felmelegedett Kristófi János Zsigmond nagyváradi orgonaművész orgonajátékát hallgatva. A hatvan perces műsorban felcsendült többek között az Introitus; a Desz-dúr Consolation; A magyarok Istene (Ungarns Gott); a Preludium; a Choral „Nun danket alle Gott...”; az Offertorium; a Tu es Petrus; az Excelsior; és a B-A-C-H prelúdium és fúga is. A darabok között a művész szólt a művekről, betekintést nyerhettünk Liszt Ferenc életébe is.

 

Köszönet a segítőknek

 

Az este szeretetvendégséggel zárult, amit a helybeli művelődési házban tartottak. A szervezők ezúton is köszönetet mondanak segítőiknek, az asztalokra került finomságokért az éradonyi és hegyközszentmiklósi gyülekezeti tagokat. A rendezvényt támogatta a Balassi Intézet, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, továbbá a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!