ERDON Helyi hírek

2012.05.22. 12:43

Operaelőadás a Filharmóniában

Az előző évadok hagyományához híven a Nagyváradi Állami Filharmónia idén is megörvendezteti a zenekedvelőket május 24-én egy operaelőadással.

Az előző évadok hagyományához híven a Nagyváradi Állami Filharmónia idén is megörvendezteti a zenekedvelőket május 24-én egy operaelőadással.

A választás az olasz Gaetano Donizetti (1797–1848) egyik örökzöld művére, a Szerelmi bájitalra esett, melynek ősbemutatójára épp 180 esztendeje került sor, 1832 májusában. Horia Ballint az előadás rendezője, koreográfusa és díszlettervezője elmondta, hogy már a kezdetek óta Donizetti művét ajánlotta, amely a legszebb és legjobban megírt olasz vígopera (opera buffa). Hozzátette, hogy Nagyvárad múltját és jelenét, valamint az operakedvelő közönséget tekintve a város megérdemelne egy operaházat. A május 24-i operaelőadáson Romeo Rîmbu, az intézmény állandó dirigense vezényel.

Szereposztás

A szereposztásban csupa olyan énekművészt találhatunk, akik neves operaházak szólistái idehaza vagy külföldön. A kanári-szigeteki származású Jose Concepcion (Nemorino) tenor – akit a 2010 -es Don Giovanni előadásról már jól ismerhet a váradi közönség – a nemzetközi koncertéletben igen ismert névnek számít, hiszen számos ország neves operaházainak állandó meghívottja. Roxana Bageac (Adina) szoprán a Konstancai Oleg Danovski Opera- és Balettszínház szólistája. Az erdélyi születésű Molnár Levente bariton (Belcore), aki korábban Nagyváradon kezdte el énektanulmányait, már számos neves európai operaházban, fesztiválon lépett fel, jelenleg a Müncheni Bayerische Staatsoper szólistája. Marius Chioreanu basszus (Dulcamara) a Kolozsvári Román Nemzeti Opera magánénekese. Giannetta szerepében Tempfli Mária debütál, aki a Nagyváradi Állami Egyetem zeneművészeti karának hallgatója. A szólisták mellett közreműködik a Filharmónia Énekkara, Lászlóffy Zsolt karigazgató felkészítésével. Az olasz nyelvű operaelőadásra a bérletek érvényesek.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!