ERDON Helyi hírek

2011.06.08. 14:40

Önkéntesek a környezetvédelemért

<p>Bihar megye - Kedden délután megalakult Érmihályfalván az az önkéntes csoport, mely a város (és környéke) környezetének védelmét tekinti feladatának. Vannak rövid- és hosszabb távú terveik, illetve újabb tagokat is várnak.</p>

 

Az érmihályfalvi önkormányzat egy korábbi ülésén hangzott el a terv: több közéleti tevékenységi témában önkéntes csoportokat toboroznak, hogy a lakosságot is bevonják a város életének fejlesztésébe, jobbításába. Az elmúlt kedden elsőként a környezetvédelmi önkéntes csoport alakult meg. A tevékenység koordinátora – mint minden esetben történni fog – a Polgármesteri Hivatal szakirányú alkalmazottja, esetünkben Indrie Ovidiu mérnök. Kérdésünkre elmondta, hogy a csoport alakuló ülésére az elöljáróság gyűléstermében került sor, ahol Kovács Zoltán polgármester köszöntötte a város ügye iránt érdeklődő, és feladatot is vállaló érdeklődőket.

Akciótervek

A megbeszélésen elsőként a legégetőbb feladatról volt szó: az illegális szeméttelepek felszámolásáról, a szemetelés megszüntetéséről. Ennek végrehajtásában első lépés a „feltérképezés”, aztán maga a takarítás, majd a tisztaság megőrzése. Fontos szempont a tevékenység népszerűsítése, ennek érdekében nem csak szórólapokat, plakátokat készítenek, de az internetet is „bevetik”, hiszen egy közösségi portálon saját oldalt is készítenek, ahol nyomon lehet majd követni az eseményeket. Például megtekinthetővé teszik azokat a fényképeket, amelyek a szemétdombokról készülnek, de alkalomadtán a szemetelőkről is. Ebben fontos szerep hárul a helyi Érmellék 2009 Fotóklubra, melynek tagjai is beiratkoztak az önkéntesek sorába, hiszen város- és természetjárásuk során gyakran szembesülnek a „tennivalóval”.

Nem a bírságolás a cél

A jelentkezettekkel úgynevezett önkéntességi szerződést  köt az elöljáróság, mely így megbízotti státuszt ruház rájuk, ami végrehajtási jogot nem, de törvényes védelmet ad. Az önkéntesnek joga van konstatálni a környezetvédelmi kihágást, azt jelenteni az elöljáróságnak, az erről készült fénykép például bizonyítékként szolgál; bírságolni a hatóságnak van továbbra is joga – és ezt meg is fogják tenni, szögezte le Indrie Ovidiu, hozzátéve: a bírságolás nem cél, hanem eszköz lesz. Hosszabb távon a fiatalok környezettudatos nevelését  is célul tűzik, erre is vannak már ötleteik. A csoportba továbbra is várnak jelentkezőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!