ERDON Helyi hírek

2017.12.19. 08:23

Ökumenikus karácsonyi koncert volt

Vasárnap este a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezésében a Székesegyházban tartották meg a szokásos ökumenikus karácsonyi hangversenyt, hat kórusnak a részvételével.

Vasárnap este a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezésében a Székesegyházban tartották meg a szokásos ökumenikus karácsonyi hangversenyt, hat kórusnak a részvételével.

Lélegzetállítóan szép karácsonyi énekek csendültek fel minden dicséretet megérdemlő színvonalon vasárnap este a váradi Székesegyházban a szokásos, Gloria in Excelsis Deo! elnevezésű ökumenikus karácsonyi koncerten. Ahogy a moderátori feladatot teljesítő Vakon Zsolt püspöki titkár fogalmazott, az öröm vasárnapján az egybegyűltek örömüket fejezték ki azért, hogy ebben az esztendőben is együttléttel és énekkel készülhettek Krisztus születésének megünneplésére. A békéről és a szeretetről szóltak a karácsonyi énekek, és arra hívtak, hogy találkozzunk a felénk közeledő Istennel. Arról, hogy Isten üdvözítő kegyelme megnyilvánult minden ember számára, és arra tanít minket, hogy szakítsunk az istentelenséggel és az e világi vágyakkal, éljünk becsületesen, buzgón és szentül ezen a világon. A nép, mely sötétségben jár, nagy fényességet lát, és akik a halál árnyékának országában laknak, azoknak nagy világosság támad. Itt az óra ugyanis, hogy felébredjünk álmunkból, mert üdvösségünk közelebb van, mint amikor hinni kezdtünk. Vessük hát le a sötétség tetteit, és öltsük fel a világosság fegyvereit.

Csak az angyalok

Elsőként a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház Szent Cecília Felnőtt- és Gyermekkórusa lépett fel Oláh Gabriella vezényletével, illetve hegedűn közreműködött Székely Boglárka, a zongorakíséretet pedig Ferencz Mercédesz biztosította. A gyerekek az Aranyszárnyú angyalt és a Mennyből az angyalt énekelték, míg a felnőttek egy gregoriánt énekeltek, egy középkori karácsonyi dallamot és J. S. Bach A jászolnál című szerzeményét, valamint a két korosztály közösen Fauré: Noel d enfants (Pásztorok karácsonya) című kompozícióját.

A lelkes amatőrökből álló Váradi Dalnokok produkciója után (vezényelt Márkus Zoltán), a Belvárosi Magyar Baptista Gyülekezet Vegyeskara örvendeztette meg hallgatóságát műsorral, vezényelt Garai Zsolt. Ezután két román kórus következett: a Görögkatolikus Egyház Angyali Üdvözletről Nevezett Kórusa (vezényelt Radu Mureşan) és az ortodox Holdas templom kórusa (vezényelt Valentin Lazăr).

A sort a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház Énekkara és Gyermekkara zárta, Kristófi János vezényletével. A gyerekek egy ókeresztény hallelújával készültek, majd az idősebb generáció részéről elhangzott Tóth Árpádtól a Csillagoknak teremtője, egy Palestrina-darab, valamint Kósa Gábor-feldolgozások.

Köszönő beszédében Exc. Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: az angyalok énekelték meg legelőször Krisztus születését, erről értesülünk a Szentírásból. Ezt fontos tudni, s még fontosabb megérteni ezen híradás üzenetét. Mi ugyanis mindannyian arra készülünk most, hogy megünnepeljük Krisztus születését, s ehhez elengedhetetlenül lényeges, hogy közelítsünk az angyalokhoz, próbáljunk meg jobbnak lenni, hogy megtudjuk osztani másokkal is Krisztus születésének örömhírét. „Csak az angyalok tudtak örömet hirdetni a világnak, ha megpróbálunk közelíteni hozzájuk, megtehetjük mi is. Próbáljuk meg tehát angyalok lenni ott, ahol élünk, így ünnepeljük a karácsonyt, mert igazán így lehet karácsonya a környezetünknek, az egész világnak”- tanácsolta a főpásztor.

Az est a Csendes éj közös eléneklésével zárult, magyarul, románul és németül.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!