ERDON Helyi hírek

2015.10.05. 12:10

Október 6-a aktuális üzenete

Nagyvárad- Hétfő délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Kálvin utcai székhelyén, melyen Csűry István püspök október 6-a aktuális üzenetéről is beszélt.

Nagyvárad- Hétfő délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Kálvin utcai székhelyén, melyen Csűry István püspök október 6-a aktuális üzenetéről is beszélt.

Csűry István püspök arra hívta fel a figyelmet: az idén is a református gyülekezetekben főt hajtanak azok előtt, akik példamutató módon életüket áldozták 1848 eszméiért. Meglátásában október 6-nak aktuális sugallata van, mely két kérdést vet fel: egyrészt arra figyelmeztet, hogy a szabadságért mindent meg kell tenni, másfelől pedig, teológiai értelemben azt nyomatékosítja, hogy a 21. században is érdemes áldozatot hozni, és szolgálatot végezni az olyan ügyekért, melyek a nemzetre irányítják tekintetünket, és Isten nevében történnek. Úgy fogalmazott: az áldozó ember szükségszerű áldozatvállalása különösképpen érvényes napjainkban, amikor Európa hagyományos értékeit veszély fenyegeti, és a vészharangokat megkondítva, ezek megvédésével nem szabad engedni, hogy a törvénytelenség törvénnyé váljon. Segítő kezet kell nyújtani azoknak, akik valóban áldozatok, valamiért üldözik őket, és ezért menekülniük kell, viszont azt nem szabad engednünk, hogy a csupán kalandvágyból útra kelők, és ki tudja milyen okok miatt Európa szabadságát veszélyeztetők miatt eluralkodjon az intolerancia.

A KREK ezért azt üzeni a területén élő magyaroknak, felekezetre való tekintet nélkül: nem szabad elfelejtenünk azt, hogy áldozatra kész embereknek kell maradnunk, illetve értékeiket megőrző és megvédő embernek kell lennünk egyenként és közösségi szinten is. Ugyanakkor az aradi vértanúkra méltóságteljesen kell emlékeznünk, felismerve Isten azon ajándékát, amit előkészít számunkra, hogy érzékelni tudjuk azt, hova tartozunk, és merre vezet az utunk.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!