ERDON Helyi hírek

2013.03.04. 11:30

Nyertes környezetvédelmi pályázat

A kolozsvári székhelyű Zöld Erdély Egyesület év elején pályázatot írt ki környezeti kockázatot jelentő gondok leírására. A nemrég lezárult internetes szavazáson egy székelyhídi pályázat előtt az érmihályfalvai Kecskés Zsolt tanulmánya nyert.

A kolozsvári székhelyű Zöld Erdély Egyesület év elején pályázatot írt ki környezeti kockázatot jelentő gondok leírására. A nemrég lezárult internetes szavazáson egy székelyhídi pályázat előtt az érmihályfalvai Kecskés Zsolt tanulmánya nyert.

 

A legtöbben a Facebook közösségi oldalon köröztetett felhívásból értesülhettek, hogy a Zöld Erdély Egyesület (ZEE) egy pályázatot hirdetett: olyan dolgozatokat kért a pályázóktól, melyben azok környezetükben található, a természeti egyensúlyt veszélyeztető problémákat vetnek fel, elemeznek. A nyertes kilétét internetes szavazáson döntötték el - a körlevél éppen arról szólt, hogy minél több szavazatot gyűjtsenek a pályázók. Mint kiderült, összesen (csak) négy pályázat érkezett a felhívásra, és két székelyföldi elhanyagolható szereplése mellett valójában egy székelyhídi és egy érmihályfalvai pályázat versengett. Előbbiben Lakatos László Ferenc a termálvíz kitermelését és annak környezeti hatásait fejtegeti, utóbbiban Kecskés Zsolt a Móka patak helyzetét elemzi. A pályázat kiírói egyrészt pénzjutalmat tűztek ki a nyertesnek, másrészt támogatást ajánlottak a felvetett gond orvoslására. Az internetes szavazás egy hónapja alatt a két érmelléki fej fej mellett gyűjtötte a voksokat, végül Kecskés Zsolt 624 - 548 arányban nyert.

Kevés pályázó

A pályázat kiírói vasárnap délben látogattak Érmihályfalvára, hogy átadják a nyertesnek a jutalmat, illetve, hogy saját szemükkel győződjenek meg a pályázati dolgozatban leírtakról. Kovács Zoltán Csongor biológus-geológust, a ZEE elnökét, illetve Lészai István biológust, a ZEE alelnökét nem csak Kecskés Zsolt várta, de fogadta őket irodájában Nyakó József polgármester is. Az egyesületi elnök elmondta, hogy szervezetüket 2003-ban alapították kolozsvári, Erdély minden részét képviselő, környezetükért tenni akaró egyetemisták. Az általuk feltérképezett ügyeket felkarolják, és a tagok sokféle szakosodását kihasználva keresik a megoldásokat. Első alkalommal írtak ki hasonló pályázatot, melyre meglepetésükre csupán 4 jelentkező akadt, miközben legalább 40-re számítottak. Céljuk volt (lett volna) kikérni az emberek véleményét arról, ők milyen környezeti veszélyt látnak maguk körül. Érmihályfalva gondja - bár a helyi lakosoknak nagyon fontos - nem egyedi és ebben a formában nem is a legsúlyosabb, amivel találkoztak, mondta el Kovács Zoltán Csongor, miután meghallgatta Nyakó József ismertetőjét a várost átszelő patakról, mely főleg a városközponton túli részével gyakorlatilag egy csatorna szerepére van kárhoztatva.

Pénz kellene

A polgármester örömének adott hangot a pályázat kiírását illetően, illetve gratulált Kecskés Zsoltnak, akinek aktív hozzáállása nem ismeretlen, tavaly a helyi RMDSZ Márciusi Ifjak Díját is megkapta. A városvezető bemutatta továbbá azokat a beruházásokat, melyek folyamatban vannak a város csatornázásának megoldására, és mint a vendégek számára is kiderült, nem az akaratban, a tervekben, illetve az arra illetékesek szakmai hozzáértéséveben rejlik a hiányosság, hanem az anyagi fedezetben. A ZEE pedig éppen előbbiekben tudott volna segíteni, bár utóbbiban is megpróbálnak... Az egyesületi elnök természetesen nem felejtette el Kecskés Zsoltnak átadni a megnyert jutalmat sem, aztán vendégek és házigazdák együtt is megnézték a szóban forgó, jobb sorsra érdemes patakot.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!