ERDON Helyi hírek

2010.06.04. 13:55

Népszerű kompozíciók a hangversenyesten

<p>Nagyvárad - A csütörtök esti nagyváradi koncerten lépett fel Remus Rimbu (hegedű) valamint Mihai Ungureau (zongora). A Nagyváradi Filharmónia együttesét Romeo Rimbu vezényelte.</p>

A műsor bevezető darabja a nagy népszerűségnek örvendő Pablo Sarasate Cigánydallmok című kompozíciója volt. A koncertáló jellegű hegedűszólót a kilencedik osztályos Remus Rimbu játszotta, aki már több országos díj nyertese. A zenekarral kísért hegedűszóló  a csárdás hagyományos kettős szerkezetét mutatja. Az előadó biztos technikai felkészültséggel és mondhatni beleéléssel adta elő mind a lassú bevezetőt, mind a pattogó finálét és benne felismerhető volt Szentirmay Elemér dalköltő egyik nótája is: Csak egy kislány van a világon. Remus Rimbu megnyerő teéjesítményét nagy tapssal jutalmazta a hallgatóság.
 
Romantikus világkép
 
Ezt követően Mihai Ungureanu a Craiovai Filharmónia volt igazgatója, számos külföldi turné szervezője és részvevője játszotta Liszt Ferenc népszerű és közismert Esz-dúr zongoraversenyének szólamát. Az egyetlen vezérlő gondolatot tartalmazó, a szimfonikus költeméy felé mutató koncert virtuóz, káprázatos csillogását, merészen szárnyaló gondolatait magabiztos technikával szólaltatta meg, de nem sikerült teljesen megvalósítania a virtuozitás és költőiség egységét. A négy egybemosódó tétel romantikus, szenvedélyes dallamát, valamint kifejezésteljes költőiségét sem tudta teljesen közel hozni hallgatóságához, mert elsődlegesen a mű fénylő külsőségére figyeltetett. Sikert aratott játékát szünni nem akaró taps fogadta.
Ráadásul Manuel de Falla közismert Tűztáncát játszotta, amely tulajdonképpen a szerző Bűvös szerelem című balettjének egyik része. A koncert befejezéseként csendült fel Csajkovszkij V. e-moll szimfóniája. Romeo Rimbu igyekezett kifejezésre juttatni a mű eszmei tartalomának és kifejezésének együvé tartozását. A vágyakkal telített fájdalmas hangulatot a zenekar igen szépen mintázta meg. Romeo Rimbu inkább a második tétel békét sugárzó meleg kantilénájának hangzásképeit mintázta meg az együttessel. Ugyanakkor a negyedik tétel hősi győzelmét, ünnepélyességét, ha részlegesen is, de felszínre hozta. A zenekar játékában jól működtek közre a fafúvósok, a vonósok, de még a rézfúvósok játéka is meglepően jó volt (kürt, II. tétel).
 
Tuduka Oszkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!